zondag 4 januari 2015

Hmmm.. Uiensoep!

Zo, alle kerstmeuk is het huis weer uit en het huis is weer lekker fris gepoetst! Tijd om te bedenken wat we gaan eten. Vriend koos uiensoep. Oké, uiensoep it is! 

Nu had ik eens uiensoep gemaakt uit het boek van Rudolph van Veen "Rudolph kookt" maar dit doe ik NOOIT meer. In dat boek staat dat je de uien moet bakken tot ze beginnen te kleuren. TOT? Zo gezegd zo gedaan, en mijn uiensoep smaakte he-le-maal nergens naar! Dus heb ik mijn eigen recept verzonnen, altijd lekker. Zo hoort uiensoep te smaken! 


Janken maar!


Recept verse uiensoep 4-6 personen (kleine pannetjes soep koken kan ik niet...)

Ingrediënten:
1300 gr uien (gepeld en in halve ringen gesneden)
1 grote teen knoflook (ik gebruik altijd die bolletjes, dat is 1 hele grote teen)
Verse tijm (naar smaak, niet te zuinig!)
1,5 l water
3 bouillon blokjes rund (kip of groenten kan ook)
250 ml witte wijn
Peper & zout naar smaak
1 tl sambal (kun je ook weglaten indien gewenst)
Olijfolie om in te bakken



Bereidingswijze: 
Fruit de knoflook even een minuutje aan in ruim olijfolie, zodat deze zijn smaak goed kan afgeven. Voeg vervolgens de uien met de tijm toe en bak deze tot ze goed bruin gekleurd zijn. Dit duurt even, en geen stress als ze aanbakken aan de onderkant van je pan. Dit komt goed. Trust me. 


Blus de uien af met witte wijn, ik hou wel van de smaak dus voeg 250 ml toe, maar iets minder mag ook. De alcohol verdampt, dus je houdt echt alleen de smaak over. Laat dit even doorkoken en voeg vervolgens het water en de bouillonblokjes toe. 



Proeven! Al-tijd proeven tussendoor. Zo weet je hoeveel peper en zout en evt sambal erbij moet. Blijven proeven, ook nadat het even gekookt heeft. Ik laat de soep een minuutje of 20 op zacht vuur doorkoken en geloof het of niet, KLAAR is Kees!



Ik maak regelmatig zelf brood, maar had nu een simpel kaas afbak broodje. Toch iets te simpel, dus even opgeleukt met verse parmezaanse kaas, geraspte jong belegen, bosui en verse kruiden zoals basilicum en peterselie. 

Eet lekker!