zaterdag 10 januari 2015

Oosters gemarineerde cashew kip

Wat een lekker recept is dit! Lekker zoet, gekruid, zacht, sappig.. JAMMIE!
Ook dit is een recept van 24kitchen wat ik getest heb. Zelf vind ik dat het iets minder zoet mag, en iets pittiger. Maargoed, elk recept heeft iets persoonlijks nodig. Een eigen touch! 

En dan nog zo'n dingetje. Rijst. 
Ik kan GEEN losse rijst koken. Het plakt, koekt aan, lukt gewoon niet. 1 kopje rijst, 2 kopjes water, bla bla, ik weet het allemaal maar het wil niet lukken. Dus heeft meneer Lassie een top oplossing bedacht, speciaal voor mij, althans.... Dat is wat ik zelf geloof ;-)

Lassie heeft builtjes rijst. In verschillende soorten, pandan, basmati, noem maar op. Water koken, builtjes in het water, 10 minuten wachten, afgieten, 10 minuten laten uitdampen en KLAAR is Kees!

Als er dus ergens builtjes rijst in een recept staat, dan weten jullie nu wat ik ermee bedoel. Die kun je dus even aanpassen naar je eigen hoeveelheid rijst. 






Voor 4 personen

Ingrediënten: 
2 builtjes witte rijst
4 kippendijen zonder vel en bot
1 rode paprika
1 gele paprika
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 stuk gember van 2cm
1 limoen
2 el bruine basterdsuiker
4 el sojasaus
4 el hoisinsaus
1 el maizena
Olijfolie
150 gr cashewnoten (gezouten of ongezouten)

En volgens recept hoort er ook nog broccoli bij. Maar mijn vriend vindt broccoli konijnenvoer dus dat hebben we er niet bij genomen. Wil je dit wel, gebruik dan 1 stronk. 

Bereidingswijze:
Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven.
Snijd de knoflook fijn en doe deze in een grote kom. Voeg het sap van de limoen toe. Verwijder de schil van de gember en rasp deze boven de kom. Voeg de bruine basterdsuiker, maizena, sojasaus en de hoisinsaus toe en roer deze marinade door elkaar. Snijd de kippendijen in stukjes en voeg deze toe aan de marinade. Dek dit af en zet het in de koelkast. 10 minuten marineren is genoeg.




Snijd de paprika's in grove stukken en de uien in grove parten. Ik heb zelf gewone uien gebruikt, daar had ik er nog zat van, dus geen rode. Bak deze in een wok in olijfolie aan tot ze glazig zijn, ongeveer 5 minuten. 




Voeg daarna de kip toe, zonder de marinade maar GOOI DE MARINADE NIET WEG! Bak de kip mee tot deze bijna gaar is en voeg daarna de rest van de marinade toe, dit wordt de saus namelijk! Zelf heb ik er nog 1 kopje water bij gedaan omdat ik de saus wat dik vond. Deksel op de pan en vuur laag draaien. Laat dit even 5 minuten doorkoken. Voeg op het laatst de cashewnoten toe. 






Door de maizena bindt de saus ietsjes, heerlijk! 
Wat ik zo lekker vind aan dit recept is dat je de limoen en gember blijft proeven. Maar zoals ik al zei, zelf zou ik de volgende keer 2 tl bruine basterdsuiker gebruiken ipv 2 el. Voor de hoisinsaus heb ik de woksaus hoisin van Conimex genomen, daar echte hoisin alleen in toko's verkrijgbaar was en ik daar niet in de buurt was. Misschien was het daarom wel extra zoet! 

PS. De wokgroenten op de eerste foto heb ik niet gebruikt, paprika en ui is voldoende voor ons, maar ik zocht een alternatief voor de broccoli!

Eet lekker!









Pasta carbonara

Carbonara, heerlijk! Dit is echt een TE makkelijk recept! 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram pasta (welke jij lekker vind!)
250 gram pancetta of gerookt spek
150 gr Parmezaanse kaas
4 eieren
100 ml slagroom
Peper

Bereidingswijze:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen. Snijd het spek in stukjes en bak het krokant in een droge koekenpan. Rasp de Parmezaanse kaas en splits de eieren. Meng de dooiers met de slagroom, de helft van de kaas en peper. Giet de pasta af en hou 1 kopje kookvocht apart. Doe de pasta terug in de pan met het achter gehouden kookvocht, de pancetta en het ei mengsel. GOED BLIJVEN ROEREN! Je wilt geen roerei. Na ongeveer een minuutje zul je zien dat de dooiers iets beginnen te stollen. 

Eet lekker! 



Lasagne

Ik had nog nooit verse lasagne gemaakt. Die saus uit een pakje is ZO makkelijk, water en melk erbij en klaar ben je! Maar aangezien ik niet meer met pakjes kook, heb ik voor het eerst verse lasagne gemaakt. Het klinkt cliché maar ik hoef echt geen pakjes meer! 

Oh, voordat jullie gaan lachen... Die ovenschaal die ik gebruikt heb, daar kunnen makkelijk 4 personen ruim van eten. 

Ingrediënten:
2 uien
2 teentjes knoflook
Olijfolie
500 gr hoh gehakt
1 gele paprika
1 groene paprika
1 rode paprika
2 blikken tomaten passata (kan ook in pakjes of flessen zitten)
2 tl oregano
250 gr champignons
1 pak lasagne vellen
400 gr ricotta
100 gr Parmezaanse kaas
1 bosje verse basilicum
250 ml slagroom
Peper
Zout



Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de ricotta in een kommetje, rasp hier de helft van de kaas doorheen, scheur de basilicum en voeg toe. Voeg de slagroom toe en roer dit los. Je hebt dan een lekkere kaas bechamel. Breng deze op smaak met peper. GEEN zout want de kaas is al zout genoeg. Dek dit af en zet in de koelkast. 

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Bak deze in een wok met olijfolie tot ze glazig worden. Voeg daarna het gehakt toe en rul het gehakt bruin en gaar. Snijd de paprika's en champignons in stukjes en bak deze ook mee voor 5 minuutjes. Voeg de tomaten passata toe en de oregano en breng op smaak met zout en peper. Laat dit nog even zachtjes doorkoken voor ongeveer 5 minuutjes. 




Begin met een laagje rode saus onder in je ovenschaal, bedek deze met wat lasagne vellen en hierboven op een beetje van de kaas crème. Dan weer rode saus, lasagnevellen, kaas crème. Tot je ovenschaal vol is. Rasp de rest van de Parmezaanse kaas erover en bak de lasagne in de oven voor ongeveer 30-35 minuten. De smaak van deze lasagne, zo romig, zo jammie!

Eet lekker!









Witlofsalade met krieltjes uit de oven en een zigeunerschnitzel

Witlofsalade met krieltjes uit de oven en een zigeunerschnitzel

Voor 4 personen (Zoals altijd... Bedankt mam, ik denk dat ik NOOIT leer om voor 2 personen te koken!)

Ingrediënten:
3 grote stronken witlof
Een halve komkommer
2 tomaten
1 ui
Een handje rozijnen
Dubbelpak spekjes
100 gr kaasblokjes
100 gr walnoten (of andere noten die je lekker vind!)
Slasaus
Sap van een citroen
2 el honing
1 zakje krieltjes
Peper
Zout
Olijfolie
Boter
4 Zigeunerschnitzels




Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de krieltjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en breng op smaak met zout en peper. "Drizzle" er wat olijfolie overheen en bak ze in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes.

Bak de spekjes uit in een droge koekenpan zonder olie tot ze krokant zijn en laat ze uitlekken op een bordje met keukenpapier. Snijd de komkommer, tomaat, ui en de kaas in kleine blokjes en doe deze in een grote kom. Voeg de walnoten en rozijnen toe en breng op smaak met zout en peper. 

Snijd de kern uit de witlof (zelf vind ik die kern heerlijk, maar de meeste mensen houden hier niet van) en voeg deze toe aan de rest van de ingrediënten. Doe er het sap van een halve citroen overheen. Dit voorkomt het bruin kleuren van je witlof en is ook nog eens lekker fris qua smaak!

Voor de dressing gebruik ik slasaus, hoeveel is maar net wat je lekker vind. Ik zelf vind het lekker als de salade net is aangemaakt, en niet drijft in de dressing. Meng de slasaus in een kommetje met het sap van de andere helft van de citroen, peper, zout en honing. 

Voeg als de spekjes zijn afgekoeld, ook deze toe aan de salade. Verdeel de dressing erover en husselen maar! 

Vergeet ik bijna de schnitzels! 
NIEMAND wil zwarte schnitzels. Ik denk dat ik de oplossing heb hiervoor. Olie EN boter. Samen in een koekenpan en op LAAG vuur warm laten worden. Boter kan dan niet verbranden en de olie kan meer hitte aan dan boter. De schnitzels op je gemak bakken op laag vuur! Dat is het magische woord. Neem de tijd, doe een drankje ondertussen, maar wel op blijven letten en regelmatig keren. Bij mij zijn ze ongeveer na 10 minuten klaar. 

Eet lekker! 





Het is weer zaterdag en de boodschappen zijn weer in huis. Het wordt weer een lekkere week met lekkere recepten! 

Deze week op de lijst:
Sjaslieks met friet uit de oven
Oosters gemarineerde cashew kip
Overijsselse mosterdsoep
Kip met een kick, maar dan met rund
Aardappelen, bloemkool en braadworst
Zelfgemaakte pizza





Afgelopen donderdag heb ik witlof salade gemaakt en vrijdag aten we lasagne! uiteraard zet ik de recepten erop!

Ik wil Jomme nog even persoonlijk bedanken voor de tip om de recepten op alfabetische volgorde te zetten! Ik ga er gelijk mee beginnen. Dat houdt het overzichtelijk! En super bedankt voor je lieve berichtje, leuk dat je mijn blog volgt en er zo van geniet!!!!! Verder zal ik de gerechten indelen in verschillende categorieën zoals voor, hoofd na enz.. 

Vanavond wordt het Oosters gemarineerde cashew kip! En ja, NATUURLIJK maak ik foto's en komen de recepten op mijn blog! 

Fijn weekend allemaal! 

Liefs, 

Ro