dinsdag 7 april 2015

Lemoncurd

Dit past echt bij Pasen. Lemoncurd! 
Vaak gegeten met scones, maar op een beschuitje is het ook vast smullen, en in de Kolace ook! 

Ik haal uit dit recept een flinke pot vol! Leuk om te bewaren in een weckpot. In de koelkast een week houdbaar.

Ingrediënten:
110 gr ongezouten roomboter
3 citroenen, geraspt en uitgeperst
200 gr suiker
3 eieren

Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pannetje samen met de 3 kwart van de suiker, 3 kwart van citroensap en citroenrasp. Meng de eieren met een kwart van de suiker en een kwart van het citroensap tot een papje. Wanneer de boter gesmolten is, doe je het hele mengsel bij de eieren, en dan het complete mengsel terug in de pan. Draai het vuur laag. BLIJVEN ROEREN! NIET WEG LOPEN! Dit is belangrijk want het kan hard gaan! Je merkt vanzelf dat het dikker wordt en dan is het klaar. In een weckpot doen, dicht doen en op zijn kop laten staan. Zo trekt het vacuüm en is het langer houdbaar. 

Heeeeeeerlijk dit! 



Als zoete broodjes...


Vroeger ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar Tsjechië. Heerlijk land! Opeen kwam ik op internet een recept tegen van Moravische kolatsen. Kolace in het Tsjechisch. Te verkrijgen bij de cukrárna's (kleine bakkerijtjes met lekkere zoete dingen voor bij de koffie!) En ik MOEST ze maken. 

Ik geloof dat ik er een stuk of 20 in totaal heb, aardig wat dus! Het voordeel is dat je ze gewoon kunt invriezen! De traditionele vulling is eigenlijk met maanzaad of pruimen. Zelf ben ik hier geen fan van, dus ik besloot ze te vullen met abrikozen, lemoncurd en custard. Van de lemoncurd plaats ik straks ook het recept, heerlijk! 

Het is wel even een werkje hoor.. Maar dan heb je ook echt wat lekkers! Leuk om in het weekend te maken.

Ingrediënten: 
Deeg
500 gr bloem
2 zakjes gedroogde gist
100 gr poedersuiker
Snufje zout
250 ml lauw warme melk
2 eidooiers
75 gr gesmolten boter

Vulling:
Abrikonzenvulling
Handje gedroogde abrikozen
2 el abrikozenjam
Custard
Lemoncurd
1 ei, geklutst



Bereidingswijze:
Doe de bloem in een grote kom, samen met het gist, de poedersuiker, het snufje zout, de lauwwarme melk, de eidooiers en gesmolten boter. Kneden maar! Het hoort een plakkerig deeg te zijn. Laat dit een uur rijzen, ik zet de kom meestal op de kachel, met een doek eroverheen. 

Voor de vulling van abrikozen hak je de gedroogde abrikozen fijn, en meng deze dan met de abrikozenjam. De custard heb ik uit een pakje wat ik nog had... Jep, niet zelf gemaakt dus. Ook lekker hoor, en voor deze broodjes prima te doen! Het recept voor lemoncurd plaats ik straks apart op mijn blog, bij baksels! 

Na een uur is het deeg lekker soepel, je ruikt de geur van gist en het is ineens minimaal 2x zoveel! Even lekker doorkneden en dan uitrollen tot een grote lap van ongeveer 1,5cm dik. Steek hier vormpjes uit van ongeveer 10cm groot. Ik gebruik hier een groot glas voor. Wanneer je alle rondjes uitgestoken hebt kun je er bolletjes van rollen. 



Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de bolletjes met de naad naar onder op de bakplaat. Ik leg er maximaal 4 naast elkaar, 3 rijen, dus 12 op 1 bakplaat. Leg er weer een doek over en laat ze een half uur rijzen. 

Wanneer ze de tweede rijs gehad hebben, kun je er met je duim en wijsvinger kuiltjes in duwen. Vervolgens vul je de kuiltjes met de vulling. Bestrijk ze als laatste met een los geklopt eitje. 



Bakken maar! 
10-12minuten en je kunt gaan smikkelen! 

Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als wij! 







Salade met geitenkaas, spekjes en een dressing van vijgen


Ik had nooit gedacht dat ik een "geitenkaas salade type" zou worden... Van die mensen die in een steakhouse gaan eten en dan een salade geitenkaas bestellen....... Snap je? Ik moet toegeven: Ik vind geitenkaas HEERLIJK! En aangezien ik niet onbeperkt spare ribs kan eten, of een mega lekkere, grote T-bone steak... Neem ik een voorgerecht als hoofdgerecht, en dan kom je al snel bij salades uit. Dus ook de geitenkaas... 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
1 grote zak gemengde sla, geen ijsberg!
2 grote plakken zachte geitenkaas 45+
1 bakje gerookte spekblokjes
1 handje walnoten
100 gr verse sperzieboontjes
1 groene paprika
1 halve komkommer
Een handje gedroogde vijgen
Olijfolie
Peper 
Zout
1 el azijn

Bereidingswijze:
Kook de sperzieboontjes 5 min in kokend water. Giet af en spoel koud. Bak de spekjes in een koekenpan zonder olie of boter krokant. Pak een grote kom en maak hier de dressing in. Hak de gedroogde vijgen heel fijn en doe ze in de kom. Meng dit met azijn, olijfolie, peper en zout tot een lekkere dressing. Voeg hier de boontjes aan toe. Snijd de komkommer in kleine stukjes, en de paprika ook. Ook deze kun je nu toevoegen aan de dressing. Meng hier de spekjes doorheen. Hak de walnoten fijn en meng deze door de salade heen. Verbrokkel de geitenkaas erover en mengen maar! Voeg op het laatst de sla toe, vlak voordat je de salade opdient.

De combinatie van het zoute van de spek en geitenkaas is ZO goddelijk lekker met de zoete dressing met vijgen... Hou je niet van vijgen? Vervang de vijgen dan door honing, net zo lekker!! 

Eet lekker! 



Tijd voor weer een nieuwe blog!

Zo, werd weer eens tijd he! Ik heb al even niet geblogd... 

Afgelopen weken probeerde ik verschillende recepten, waaronder bolognese saus met een Griekse twist, een salade met spekjes en geitenkaas en een dressing van vijgen, Tsjechische kolatsen, (kolace) een broodje met een ei erin van Brenda kookt, wentelteefjes uit de oven en pasta pesto met Parmezaan kip krokant. Hoogste tijd om weer eens wat recepten te delen met jullie! Verder zet ik er nog wat leuke kleine dingetjes op die gewoon lekker zijn! 

Voor de bolognese saus met een Griekse twist ben ik zo klaar. Vervang simpelweg de Italiaanse kruiden door Griekse kruiden. Gebruik dan kruiden waar munt in zit, ik heb altijd een potje van AH! Dit geeft een heel verrassende twist aan je bolognese saus! Echt het proberen waard! 

Zo ziet het potje eruit. 



Ik zal de recepten lekker uitwerken en op mijn blog zetten! 

Enjoy,
Liefs,
Ro