donderdag 19 februari 2015

De saus van meneer Tjung!


Wij gaan regelmatig eten bij een leuk Chinees tentje in Krimpen aan den IJssel. Je kunt er ook onbeperkt Japans eten, net als bij Sumo. Geen tijdsdruk, op je gemak eten en een goeie prijs. En, bovenal: LEKKER VERS! Wij noemen het meneer Tjung, omdat de eigenaar op meneer Tjung lijkt van Ik hou van Holland. 

Meneer Tjung heeft tori teriyaki en beef teriyaki op de kaart staan. Nummer 50 en 51... GODDELIJK LEKKER! 

Ik kwam een recept tegen voor tori teriyaki en dacht: dat MOET ik proberen! 
Resultaat: De saus van meneer Tjung! Althans... bijna! 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
8 kippendijen zonder vel en bot
200 ml droge sherry *hik*
200 ml sojasaus
7 el bruine basterdsuiker
1 cm verse gember, geschild en fijn gehakt
4 bosuitjes
1 zak Thaise wokgroenten
300 gr witte rijst
Olijfolie om in te bakken
4 el witte sesamzaadjes
1 el maïzena

Bereidingswijze:

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Doe de sherry, sojasaus en de bruine basterdsuiker in een steelpannetje en kook dit lekker lang door. Lekker op hoog vuur. Hiermee verdampt de alcohol en wordt de saus iets stroperiger.

Snijd de kip in kleine stukjes en bak deze goed aan in wat olijfolie. Een wok heeft mijn voorkeur. Goed aanbakken tot de kip lekker krokant en bruin wordt. Meng de maïzena met een scheutje koud water en voeg toe aan de teriyaki saus. Ik vond dat de saus wat dun bleef, vandaar mijn maïzena oplossing. Voeg als laatste de gember toe en laat de saus nog even lekker doorkoken. 

Wok de wokgroenten met de rijst en maak er een soort nasi van. De saus is al heerlijk, dus de rijst met groenten hoeven verder niet opgeleukt te worden. 

Schenk de saus over de kip en hou een beetje saus apart om op je bord over de rijst te doen. Snijd de bosui in fijne ringetjes en meng deze op het aller laatst door de kip met de saus. Bestrooi met de sesamzaadjes. 

Opscheppen maar! 
Dit is zo ontzettend lekker met kip! Maar ook met bijvoorbeeld biefstuk of garnalen!

Eet lekker! 


Geen pasta en geen aardappelpuree, maar wat is het dan?

Ik wilde het altijd al een keer eten. Gnocchi. Weleens van gehoord? Het ligt bij de gedroogde pasta in de supermarkt en is Italiaans. Het ziet er uit als kleine deeg balletjes. 

Je kunt het eten met pasta saus en groenten, net als je gewoon pasta eet. Ik besloot, avontuurlijk als ik ben (ha ha..) het op een andere manier klaar te maken. Of ik het nog eens zou maken.... Ik weet het niet. Ik moest echt wennen aan de structuur. Geen pasta en geen aardappelpuree. Het leken wel knoedels, of kleine dumplings. Lekker, maar apart. 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gr gnocchi 
400 gr cherry tomaatjes (Bij Lidl hebben ze bakjes met oranje, rode en gele. Die  zijn lekker zoet!)
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 pakje plakken ontbijtspek 
2 el aceto balsamico azijn
Peper
150 gr rucola
Een handje verse basilicum

Bereidingswijze:
Zet de oven aan op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken spek hierop. Bak ze in de oven tot ze krokant zijn. Leg ongeveer 10 minuten voor je het spek eruit haalt de tomaatjes erbij en breng ze op smaak met de aceto en de peper. Zout is echt niet nodig, het spek is al zout genoeg! 

Zet een pan op met water en breng dit aan de kook. Doe de gnocchi erin als het water kookt en kook ze tot ze beginnen te drijven. Wanneer ze drijven echt nog 1 minuut koken en afgieten. 

Doe de gnocchi in een grote kom en snijd het spek in stukjes, meng dit met de tomaatjes door de gnocchi. 

Verdeel de rucola en de Parmezaanse kaas erover en verdeel dit over borden. 

Smullen maar! 

TIP! Je kunt de gnocchi na het koken ook nog even bakken in wat olijfolie. Dit schijnt ook heerlijk te zijn maar ik heb het nog niet geprobeerd. Voor de volgende keer!