maandag 13 april 2015

Bucket list

Een bucket list, mensen maken die vaak met dingen die ze nog willen doen voor ze doodgaan. Ik niet, ik bedenk recepten die ik ooit nog eens wil maken! 

Hieronder de lijst. Ik wil AL deze recepten nog eens proberen en uitwerken en eigen maken. Sommige liever dan anderen. Dingen eten die ik nog nooit gegeten heb, proberen, proeven. 

Ik haal veel inspiratie gewoon van de site van de allerhande, en van 24kitchen. Vaak bedenk ik ook zelf combinaties, en geef aan alle recepten mijn eigen draai. 

Wellicht staat er wat lekkers tussen wat jij ook eens wil maken! Neem een kijkje en probeer eens wat anders....... Natuurlijk is deze lijst nooit af.. Maar ik ga wel proberen zoveel mogelijk recepten uit onderstaande lijst te proberen! 

Hoewel..... Mijn lief zal niet heel blij worden van de Witlof-aardappeltaart.... Die moet ik dan maar met iemand anders eten! 

Gevulde paprika's
Broccolitaart met ham en kaas
Rodekoolschotel met varkenshaas
Italiaanse traybake
Pannetje Chinees geluk
Japanse kipspiesjes met sesamzaad
Pompoensoep
Witlof-aardappeltaart
Paprikaquiche
Krokante kokos garnalen
American style cheesecake
Mascarpone appeltaart
Key lime pie
Mug-cakes
Pannacotta
Tiramisu met fruit
Cous Cous
Bountykoekjes
Sloppy Joe's
Sorbetijs









Gehaktballetjes à la Ro


Gehaktballetjes, een echte topper op verjaardagen! Soms maak ik ze simpel, met alleen een zakje gehaktkruiden en een ei. Maar mijn favoriete balletjes zijn de Indische ketjap balletjes. Die maak ik het allerliefst! 

Ook lekker in het weekend, met versgebakken stokbrood, satésaus  en zoetzure komkommer. 

Voor 20-25 balletjes

Ingrediënten:
500 gr half om half gehakt
3 el paneermeel
1 ei
5 el ketjap
1 tl sambal
1 ui
1 teen knoflook
Olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze:
Snipper de ui heel fijn, ragfijn wel te verstaan. Doe dit ook met de knoflook. Meng de knoflook en ui door het gehakt. Voeg de ketjap, sambal, paneermeel en het ei toe. Meng dit goed door elkaar. Zelf ben ik niet zo van de hoeveelheden opschrijven, dus ik heb gegokt. Voel zelf of je gehakt niet te droog of te nat is. Te droog? Wat meer ketjap, te nat? Wat meer paneermeel. 

Rol hier met vochtige handen (niet kletsnat...) balletjes van. Zo groot als... Of, nou ja, zo groot als je zelf wil! Ik maak er net geen ping pong ballen van, hapklaar, in 1 hap te eten. 

Bak ze heel even op hoog vuur om en om bruin, draai het vuur dan laag en laat ze langzaam garen. Vuur laag draaien is erg belangrijk, ketjap is namelijk zoet en karameliseert snel en dus verbrand het ook snel. 

Met een minuut of 15 zijn je balletjes klaar. Warm lekker, koud ook! 

Eet lekker.


Oproep!

Lieve lezers van mijn blog, 

Ik krijg al best veel reacties op de recepten op mijn blog, super leuk! Ik ben nog steeds enthousiast en schrijf vol passie over mijn kookkunsten. Soms zijn de recepten lekkerder dan anderen. Soms lukt het beter dan anderen, maar al met al ben ik apetrots op mijn blog! 

Ik heb genoeg inspiratie, nog zoveel dingen die ik wil maken en proberen! 
Toch doe ik een oproep aan jullie, mijn lezers. 

Wat zouden jullie graag zien op mijn blog? Zijn er recepten die je wil delen, die je uitgewerkt wil zien. Die je graag eens wil testen maar eigenlijk niet durft te maken? Klassiekers? Favorieten? 

Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk diverse gerechten te proberen en hierover te schrijven. Maar misschien hebben jullie wel hele andere ideeën  Deel ze met me! 

Laat het me weten! En misschien kook ik binnenkort wel een recept naar jouw keuze! 

Ik verheug me op de reacties! 

Liefs, 

Ro


Soep van geroosterde paprika en tomaat met chorizo

Soep, ik ben er gek op! En ik wil eens wat meer nieuwe soepen ontdekken en proberen. Zo maakte ik al eens pindasoep, maïssoep en soto ajam. Nu kwam ik een recept tegen op Allerhande en besloot om deze soep eens te maken. 

In eerste instantie dacht ik, hm.. ik mis iets. Kwam ik er vandaag achter dat ik gister de chorizo vergeten was........ Die maakte een hoop goed! Heerlijke smaak! 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 pot gegrilde paprika's (400gr)
1 blik tomatenblokjes (400gr)
1 teen knoflook
2 uien
500 ml water
3 kippenbouillon blokjes
Versgemalen peper
250 gr chorizo (1 dikke worst, geen plakjes beleg)
1 zakje soepgroenten
Crème fraîche
Verse basilicum

Bereidingswijze:
Snipper de ui en knoflook. Bak deze in een grote soeppan glazig. De meeste gegrilde paprika's in een pot zitten op een soort zuur. Zelf vind ik deze smaak niet lekker, dus spoel ik de paprika's af met water. Snijd de gegrilde paprika's in stukken en voeg deze, samen met de tomatenblokjes toe. Voeg daarna het water toe en de bouillonblokjes. Even doorkoken en dan pureren met een staafmixer tot een dikke, gladde soep. 

Snijd de chorizo in kleine stukjes en bak deze krokant in een heel klein beetje olijfolie. Volgens recept moet je dus in die chorizo olie de ui en knoflook bakken, maar ik heb deze olie weggegooid. Ik denk dat de smaak van de chorizo dan te overheersend wordt. 

Chorizo dus afgieten en dan in de soep doen, samen met de soepgroenten. 
Op smaak brengen met versgemalen peper. 

Opdienen met een lekkere klodder crème fraîche en wat verse basilicum.

Ideaal soepje, zo klaar. Mits je de chorizo niet vergeet! 

Eet lekker! 


Broodje met ingebouwd ei!

Soms wil je eens wat anders voor ontbijt! Ik kwam deze broodjes tegen op de blog van Brenda en wat zijn ze lekker! 
Simpel ook, daar hou ik van. Lekker receptje voor op de zondag ochtend! 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
2 pistolets die je nog af moet bakken (zelf gebruik ik mini!)
4 champignons
50 spekjes
1 tomaat
Geraspte kaas
Boter
Versgemalen peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hol de pistolets goed uit en smeer de binnenkant voorzichtig in met boter. Snijd de tomaat en champignons in kleine stukjes en verdeel deze over de broodjes, samen met de spekjes. Breek hier een ei op en houd de dooier heel. Bestrooi met versgemalen peper en geraspte kaas. Bak de broodjes ongeveer 15 minuten af. Na een minuut of 5 even afdekken met aluminiumfolie, de broodjes kleuren namelijk snel en het ei moet wel gaar worden. 

Toevallig had ik nog tomaat, champignon en spek in huis. Maar eigenlijk moet je erin doen wat je zelf lekker vind! Verse spinazie met feta en pijnboompitjes, paprika, bosui, wat je maar wil! 

Eet lekker!