zondag 25 januari 2015

Kaasbrood


Dit brood is lekker bij soep! En het ziet er ook nog eens leuk uit op tafel! 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
300 ml melk
1 zakje gedroogde gist
500 gr bloem
1 mespunt zout
4 el olijfolie
400 gr geraspte kaas
1 rode paprika
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
1 ei

Bereidingswijze:
Verwarm de melk tot handwarmte in een pannetje en los hier de gist in op. Doe de bloem in een grote kom en voeg het zout in een ring aan de buitenkant toe. Schenk de melk in een kuiltje bij de bloem. Kneden maar! Net zo lang tot je een soepel deeg hebt. Leg het terug in de kom, schone theedoek erover en op een warm plekje laten rijzen, een uur lang! 

Snijd de paprika in kleine blokjes. Meng de paprika met de geraspte kaas en Italiaanse kruiden in een kom. 

Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Bestrooi met het paprika kaas mengsel. Bestrijk de rand die het verst van je af ligt met een losgeklopt eitje en rol de lap op als een strudel. 

Snijd de lap over de lengte door en leg in een rondje. Vouw de laagjes een beetje uit elkaar en je krijgt een super leuk effect tijdens het bakken! 

Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak voor ongeveer 25 minuten. Even kloppen op de onderkant, klinkt het hol? Dan is hij gaar! 

Eet lekker! 








Boeuf Bourguignon


Ik had dit tot een paar maanden geleden nog nooit gegeten of gemaakt. Mijn lief houdt niet zo van rundvlees, stoofvlees en dergelijke. Ik dacht ik test het gewoon eens. En wat is dit lekker! 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten: 
700 gr riblappen (Neem vette! Dit zorgt alleen maar voor meer smaak!)
2 el bloem
25 gr boter
1 duobakje spekblokjes
2 tenen knoflook
500 ml rode wijn (Of een hele fles... Dat is wat ik altijd doe.. )
1 bakje kastanje champignons
Een half bosje bospeen
2 laurierblaadjes
Peper
Zout

Bereidingswijze: 
Snijd de riblappen in dobbelstenen en meng ze met de bloem. Zorg ervoor dat elk stukje vlees een laagje van bloem heeft. Voeg peper en zout toe. Smelt de boter in een grote braadpan of stoofpan. Bak het vlees lekker goed aan, het mag best donker worden en een beetje aanbakken. Dit zorgt echt voor meer smaak! 

Bak in een andere pan de spekjes met de gesnipperde ui en knoflook tot de spekjes gaar zijn. De spekjes hoeven niet krokant want ze gaan straks weer bij de stoofschotel. De geur van spek, ui en knoflook in een koekenpan..... GODDELIJK!

Schenk de wijn bij het vlees en neem zelf ook een slok. Snijd ondertussen de bospeen in grove plakjes en snijd de champignons in vieren. Je moet de groenten wel terug vinden natuurlijk, dus niet te fijn!

Voeg de groenten toe aan het vlees, samen met de laurier en het spek-ui-knoflook mengsel. 

Nu is het wachten begonnen.... Ik laat dit de HELE dag op super laag vuur pruttelen. Check het af en toe, even roeren, proeven.. 
Valt het vlees uit elkaar? Dan is het klaar. In het recept staat 2 tot 2,5 uur.. Nou, ik vind het het lekkerst als het MINIMAAL 4 uur op heeft gestaan. 

De volgende dag is het echt NOG lekkerder, maar ik kan het niet bewaren hoor tot de volgende dag! 

Lekker met aardappelpuree en rode kool. 

Eet lekker! 




Kaas uienslof


Kaas en uien. Ik zeg: Heerlijk! 
Dit kaas uienbrood doet het goed. Gewoon zo, maar vooral bij soep vind ik dit een topper! Door de honing in het recept is het mega lekker. Zacht en zoetig! 

Mijn nichtje Isabel maakt dit brood ook weleens, nadat ik het eens meegenomen had naar een verjaardag. En mijn moeder vroeg me vanochtend om dit recept op mijn blog te zetten. Bij deze mam! 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gr bloem
60 gr roomboter
1 el honing
12 gr gedroogde gist (1 zakje is 7 gram, let hierop!)
270 ml lauwwarm water
15 gr zout
4 uien
250 gr geraspte kaas
Olijfolie

Bereidingswijze:
Meng de bloem met de boter, honing, gist en het lauwwarme water. Voeg het zout toe maar niet OP de gist. Gist houdt van zoet.. niet van zout! 
Meng dit tot een lekker soep deeg. Gooi die agressie eruit mensen! Goed kneden en lekker doorwerken. 

Opbollen. Hoe dit precies moet weet ik niet, ik rol het en maak er altijd een bol van met de naad aan de onderkant. Doe een beetje olijfolie onder in de kom waar je deeg uit komt. Leg de deegbal terug in de kom en dek af met een schone theedoek. 

Zelf zet ik de oven altijd vast aan. Op 180 graden. Deeg rijst mooi op een warme plek, dus ik zet het deeg altijd op het gedeelte waar de warme lucht uit de oven komt aan de bovenkant/achterkant. Laat het deeg een half uur tot drie kwartier rijzen. 

In de tussentijd pel en snijd je de uien in dunne halve ringen. 
Kneed het deeg nog een keer door en rol het uit tot een grote lap. Eigenlijk volgens recept moet je er 2 ovale lappen van rollen.. Blabla.. 1 grote lap vind ik makkelijker, dan kun je lekker met een pizza snijder stukken snijden! 

Leg de lap op een met bakpapier bekleedde bakplaat en verdeel de uien erover. Bestrooi met kaas en bak voor ongeveer 25 minuten. 

Twijfel je of je brood gaar is? Klop dan even op de onderkant, als het hol klinkt is hij perfect! Ik vind dit brood mega lekker bij mijn uiensoep! Dit recept staat ook tussen de recepten. 

Eet lekker! 








Appelkruimelcake


Het hele huis ruikt naar gebak.... JAMMIE!
In de oven, op dit moment staat een heerlijke appelkruimelcake!
Wat deze cake zo lekker maakt... Cruesli en koek kruiden.

Ik maak deze cake altijd in een ovenschaal, zodat je lekkere grote stukken kan snijden!

Voor 6 personen

Ingrediënten:
300 gr bloem
300 gr lichte basterdsuiker
300 gr roomboter
4 appels
4 eieren
200 gr cruesli (met noten, rozijnen, appel.. wat je lekker vind!)
1 el koekkruiden
Sap van een halve citroen

Bereidingswijze:
Meng 100 gr boter, 100 gr bloem en 100 gr basterdsuiker met de cruesli en koekkruiden tot grove kruimels. Dek af en zet in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng in een grote kom de eieren en de resterende (200 gr) suiker met een mixer tot een licht en luchtig mengsel. 
Smelt de resterende boter in een steelpannetje en laat dit even afkoelen. 
Meng de boter met het eiermengsel en zeef er dan de resterende bloem boven. Even kort doormengen. 

Schil de appels en snijd deze in blokjes. Meng ze met het sap van de halve citroen. Dit voorkomt verkleuren van de appels en zorgt voor een frisje! 

Vet een ovenschaal in met boter en voeg het cakebeslag in de ovenschaal. Verdeel de blokjes appel erover en strooi er dan de kruimels over. 

Geef de ovenschaal een kusje en bak de cake ongeveer 50 minuten in de oven tot deze gaar is. Check met een satéprikker of de cake gaar is. 

Eet lekker! 


Kerrie bloemkool soep met knoflook garnalen


Kerrie en bloemkool, voor mij de perfecte combi!
Deze soep leek me echt heerlijk maar viel een beetje tegen. Ik denk ook dat er nu in de winter geen lekkere bloemkolen te krijgen zijn, echt van die winter bloemkolen. Die smaken anders! Oh, en hou je niet van garnalen? Dan denk ik dat gerookte kipfilet een prima vervanger is!

Ook snap ik de combinatie van de gamba's niet bij deze soep.. Het was lekker, maar voor ons niet voor herhaling vatbaar.

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1 ui
4 tenen knoflook
1 grote bloemkool
400 gr vastkokende aardappelen
Olijfolie
1 el kerriepoeder
1.2 l water
2 groenten bouillonblokjes
100 ml kookroom
Een half bosjes koriander
400 gr gepelde rauwe garnalen
1 citroen



Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en knoflook grof. Bak de ui met de helft van de knoflook even aan tot ze glazig worden. Zet het vuur laag zodat de knoflook niet verbrand. Maak de bloemkool schoon en snijd deze in kleine roosjes. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. 

Voeg de aardappelen, bloemkool en kerriepoeder toe aan de ui en knoflook en laat dit even goed aanbakken. Koekt het aan op de bodem van de pan? Geen paniek, komt goed! Voeg het water, de kookroom en de bouillonblokjes toe en kook de aardappelen en bloemkool gaar. 

Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. 
Bak de garnalen in olijfolie met de knoflook ongeveer 5 minuten. De garnalen verkleuren en zijn snel gaar!

Hak de koriander fijn en voeg dit op het laatst toe aan de soep. Blus de garnalen af met citroensoep en verdeel over de kommen soep. 

Ik denk dat deze soep lekkerder wordt door ipv kook room, kokosmelk toe te voegen. Kokos, kerrie, bloemkool..... Misschien moet ik hem toch nog een keer maken! 

Eet lekker! 











Onze favoriete salade!

Hij staat al op mijn blog.... 

KIP MET EEN KICK! Ik kan wel zeggen denk ik, dat dit onze favoriete salade van dit moment is. 

Inmiddels hebben wij deze salade al met van alles gegeten. Kippendijen, runderreepjes, en van de week ook met gamba's! 
Het recept blijft hetzelfde, je wisselt alleen het vlees of de vis! Wat een heerlijke salade... Hebben jullie hem al gemaakt? Ik zou dit echt ELKE dag kunnen eten!


Gisteren weer heerlijk boodschappen gedaan voor de hele week. Geen spannend menu deze week, ik moet een keer tot 20.00 uur werken en we gaan woensdag naar de Vrienden van Amstel live. Dus een aantal keer simpel eten! Wel vers, dat wel! 

Deze week op het menu
Kerrie bloemkool soep met knoflook garnalen
Thaise biefstuk salade
Krieltjes, schnitzel en salade
Bosschotel
Bami goreng met puntpaprika en saté van kippendijen


Vanavond eten we bij mijn zus in Tilburg, waar we gezellig een bakkie gaan doen! 

Zo, nu eens het recept van de bloemkoolsoep uitwerken en het recept voor het lekkers wat op dit moment in de oven staat en mee gaat naar Tilburg! 

Fijne zondag allemaal! 

Liefs, 

Ro