zaterdag 3 januari 2015

Klaar? Bakken maar!

Bakken...

Ik ben er GEK op. Maakt niet uit wat, of hoe, ik MOET bakken. 
Zo liep ik al een paar keer tegen de espresso sticks aan, die ik ooit gekocht heb om ergens doorheen te doen. Ineens dacht ik: Koffiecake! Een cake met koffie smaak. Kan niet moeilijk zijn toch? 

Ik ging ijverig aan de slag, cakebeslag maken volgens het eeuwenoude standaardrecept.

Ingrediënten:
200 gr bloem
200 gr (room)boter
200 gr suiker
2 tl bakpoeder
4 eieren
4 espresso sticks van Nescafé 

Kan niet mislukken. Zelf heb ik 300 van alles gebruikt, en 6 eieren, dus anderhalf keer het recept. 

Maar cupcakes zijn leuker, handzamer en prima in te vriezen. Dus hup, vormpjes uit de kast en cupcakes bakken! Staat ook zo gezellig.. 

Ik heb uiteindelijk 4 espresso sticks door het cake beslag gedaan en dat beslag alleen al smaakte TE lekker! Ik heb de cupcakes ongeveer 20 min gebakken op 170 graden. Nu zit ik met 18 cupcakes... 

Ze zijn super luchtig geworden, maar waar is toch die lekkere koffie smaak gebleven, die in het beslag zo heerlijk was? Ze smaken wel naar koffie, maar niet TE. Ik was bang als ik er meer espresso sticks in zou doen, de cakejes bitter zouden worden, en dat is ook weer zonde! 

Al met al, heerlijke verse cupcakes! Prima voor de zaterdag/zondag/maandag.. Oeps ik dwaal af... Altijd leuk om te bakken, ook met kids!



Zaterdag boodschappendag...

Zaterdag... Boodschappendag!

Het eeuwige "Wat zullen we deze week weer eens gaan eten" gedoe!
Ik haal 1x per week boodschappen, voor de hele week, dus ik bedenk elke week wat we de hele week eten en dit schrijf ik op. Ik kies 7 gerechten, de volgorde zien we vanzelf wel. 

Het voordeel van een eet-lijst maken is dat het geld bespaart. Je kunt ook iedere dag naar de supermarkt gaan, maar dan neem je vaak dingen mee die je niet nodig hebt. " Oh kijk, de chocola is in de aanbieding" enzovoort... 

Nadelen? Ja, ook. Ik zelf heb niet altijd zin in wat er op de lijst staat. Jammer dan. Als ik het klaar gemaakt heb is het vaak toch wel weer smullen en heb ik er geen spijt van! 

Vers.
Ik kookte voorheen weleens uit pakjes, makkelijk, simpel, snel klaar... je kent het wel. 
Daar ben ik klaar mee. Ik geloof niet in E-nummers en dergelijke, want die zitten tegenwoordig over al in, je kunt niet zonder, maar zonder pakjes kun je ook alles maken. Soms zijn dingen uit een pakje gewoon lekker. Zoals jus. Wij zijn met z'n tweeën, en ik kan geen jus maken. De zakjes zijn een oplossing die ik ook gewoon gebruik. Net als groenten uit een pot. Waarom een hele rode kool kopen, die je vervolgens voor de helft gebruikt, het koken ervan duurt lang, appels erdoor.. Neehoor, ik neem lekker rode kool uit een pot. Voorheen maakte ik vaak soep uit een pakje, water erbij, ballen, groenten en klaar. Maar sinds ik mijn soepen vers en zelf maak, geniet ik er meer van!

Deze week heb ik het volgende op mijn lijstje staan

Rode kool, aardappelen en een slavink
Broodje hamburger
Kip kerrie met ananas en witte rijst
Lasagne
Turkse pizza's met salade
Witlofsalade, krieltjes en verse worst
Uiensoep met kaasbrood

Ik heb vanmiddag alles hiervoor in huis gehaald, heerlijk zo'n volle koelkast!

De recepten zijn allemaal te vinden op mijn blog.