dinsdag 9 juni 2015

Spinazie kaas kroketjes

Kroketten, mijn moeder maakte ze wel eens, heerlijk! Als ze pasteitje gemaakt had en ze had ragout over, werden er kroketten van gemaakt. Zelf ook maar eens proberen. Ze staan op de kaart op mijn werk en ik wilde ze zo graag eens zelf maken. 

Het is even een werkje, maar ik kan er zo van genieten als mensen het lekker vinden, wat ik gemaakt heb! En als er dan ook nog gezegd wordt, dat die van mij lekkerder zijn dan die we op de kaart hebben staan... Dan zijn ze goed toch? 

Ingrediënten voor 10 kleine kroketjes:
1 pak diepvries spinazie grof gesneden
Half glas droge witte wijn
Geraspte belegen kaas
1 Rode ui
90 gr bloem plus extra om te paneren
90 gr boter
400 ml groentenbouillon (let op, bouillon moet koud zijn!)
Paneermeel (ik koos voor Panko, gewone kan ook)
Bloem om te paneren
Eieren om te paneren





Bereidingswijze: 
Ontdooi de spinazie, doe deze in een zeef en druk zoveel mogelijk van het vocht eruit. Snipper de rode ui en doe de 90 gr boter in een pan. Laat deze smelten en fruit het uitje aan. Het uitje hoeft geen kleur te krijgen, beetje aanzweten is voldoende. Blus af met de witte wijn. Voeg dan in een keer de 90 gr bloem toe en meng dit tot een deeg bal. De bloem moet even goed garen. Schrik niet als het aanbakt in je pan, dit is niet erg. Als de bloem een beetje wit kleurt, is deze aan het garen. Voeg dan de bouillon geleidelijk toe en roer dit met een garde tot een dikke, gladde saus. Het moet echt heel dik zijn, dus voeg de bouillon scheut voor scheut toe. 

Voeg vervolgens de kaas en de spinazie toe en schenk het mengsel in een ovenschaal, bekleed met folie of bakpapier. Laat die afkoelen en vervolgens enkele uren opstijven in de koelkast. 



Nu kom het leukste deel. De kroketten zelf maken! Als je salpicon (vulling) goed stevig is, kun je hier heel makkelijk kroketten van rollen. Mijn mengsel was niet goed stijf. Dus ik was enorm aan het stoeien. Mocht het niet lukken, rol er bitterballen van. Net zo lekker! 

Pak 3 diepe borden, 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met paneermeel. Wentel de kroketten eerst door de bloem, dan door het ei, dan door het paneermeel. Je kunt ervoor kiezen om ze dubbel te paneren, voor een dikkere korst. Wentel ze dan nog een keer door het ei en nog eens door het paneermeel. 

Frituren maar! Ik vond ze super lekker, mijn vriend vond ze super lekker en mijn collega's ook! 

Voor een eerste keer kroketten maken was ik super tevreden. Oke, mijn vulling was niet heel stevig, maar wat waren ze lekker! Je kunt altijd zelf een stevigere roux (mengsel bloem/boter) maken. Of minder bouillon toevoegen. Het perfecte recept heb ik nog niet, maar dat komt vast nog wel! 

Geniet van deze lekkere kroketjes! 







Stroga-Mar schotel


Mijn lieve lieve vriendinnetje Marja, druk in de weer om voor haar ouders en schoonvader elke dag te koken! Ik vroeg haar laatst wat ze ging maken, omdat ik zelf geen inspiratie had en ze zei: Stroganoff ovenschotel. Ik kon me er NIKS bij voorstellen... 

Oh super simpel zei ze.. zo, zo zo, hup in de oven en klaar! Dat moet ik eens proberen dacht ik. Zo gezegd zo gedaan, ik ben fan! Makkelijk, simpel, snel. Ik hou d'r van! 

Jep, mijn blog is zonder pakjes, zakjes en dingen.. Maar soms is het wel makkelijk hoor.. Dus bij deze! 

Ingrediënten voor 4 personen: 

400 gr half om half gehakt
1 Bakje champignons
1 Zak Italiaanse roerbakgroenten
2 zakjes stroganoff saus (Knorr)
Olijfolie
Aardappelpuree voor ovenschotels (Maggi)
1 Zakje geraspte kaas




Bereidingswijze: 
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het gehakt rul in een wok. Voeg de wokgroenten toe en de champignons.  Laat dit even lekker gaar bakken. Maak van de zakjes stroganoffsaus in een aparte pan een lekkere saus. Voeg de saus bij het gehakt en de groenten en laat dit even pruttelen. Ondertussen maak je de aardappelpuree zoals aangegeven op de verpakking. Roer een beetje geraspte kaas alvast door de puree heen, dit is heerlijk!

Groenten-saus mengsel in een ovenschaal doen. Puree erop, kaas erop en 20-25 min in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is. 

Dit is goddelijk lekker! 
Marja, bedankt voor de tip! Deze is favoriet hier! 







Pasta salade à la Ro

Dit heb ik voor het eerst gegeten bij mijn zus in Tilburg. Elk jaar viert zij haar verjaardag met een BBQ. Ze maakt dan altijd pasta salade. Zo ben ik dat zelf ook eens gaan proberen en ik vind het ideaal. Pasta hebben we allemaal in huis. Altijd. En ik zelf kom best vaak dingen tegen in de koelkast waarvan ik denk, die moeten op! 

Pasta salade is zo leuk om te maken, omdat je er echt alles in kunt doen wat je lekker vind. Vaak heb ik nog een paprika liggen, komkommers en tomaten heb ik altijd, uien.. maar ook maïs, radijs of wat je dan ook hebt kan er prima in! 

Ik kies vaak voor chorizo als vlees erin. Vandaag had ik spekreepjes liggen dus heb ik die erin gedaan. Kip, tonijn, vegetarisch, wat jij wil! Alles kan en alles mag.

Dan moet het nog lekker aangemaakt worden.. ook dat kan met alles! Probeer eens magere yoghurt, mayonaise en honing. Of mayonaise en grove mosterd. Kruiden mayonaise, als het maar lekker op smaak is! 

Ideale maaltijd, vullend, snel, simpel, lekker... Wat wil je nog meer! 
Mijn pasta salade is nooit hetzelfde, maar hier het recept zoals ik hem vandaag gemaakt heb.

Voor een flinke bak (4 personen)

Ingrediënten:
1 zak pasta naar keuze (penne, vlindertjes, macaroni...) (400-500 gram)
1 klein blikje maïs
1 halve komkommer
6 kleine trostomaatjes
6 grote radijsjes
2 bosuitjes
1 dubbelpak gerookte spekreepjes
2 el mayonaise
2 el grove mosterd
1 rode paprika
Versgemalen peper

Bereidingswijze:
Zet een pan met water op, als het water kookt, kook je de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Ik kook de pasta altijd iets TE gaar, want wanneer ik hem koud spoel wordt hij altijd weer wat steviger. Dan vind ik hem precies goed! Ik doe NOOIT zout in het water bij de pasta, omdat in dit geval het spek zout is, en de chorizo ook. (Die ik normaal altijd gebruik..)

Bak in een droge koekepan de spekjes tot ze lekker krokant zijn. 
Snijd de komkommer, tomaatjes, bosuitjes, radijsjes en paprika in kleine stukjes en doe deze in een lekkere grote kom. Laat de maïs uitlekken en voeg deze ook toe aan de groenten. Voeg de afgekoelde spekjes ook toe. 

Meng 2 el grove mosterd met 2 el mayonaise en maak de salade hier mee aan. Breng op smaak met versgemalen peper. 

Nog 1 ding, de pasta! Giet deze af, spoel koud, laat uitlekken en voeg toe aan de groenten. Doorroeren, proeven, klaar! 

Eet lekker! 








Ik leef nog!

Hallo allemaal! 

Ik ben er nog hoor! Tijd om weer eens lekker mijn blog bij te werken. Door mijn nieuwe baan heb ik amper zin om nog thuis te koken te bakken, maar dat komt vast wel weer! Afgelopen weken heb ik een aantal nieuwe dingen geprobeerd, super leuk! 

Ik heb kroketjes gemaakt. Spinazie-kaas kroketjes. Ik had ze nog nooit eerder gemaakt en was best tevreden. Zowel thuis als op mijn werk vielen ze goed in de smaak! Het recept zal ik met jullie delen. 

Verder maakte ik een aantal weken geleden nog een taart. Bastogne koeken als bodem, verse lemoncurd en een mousse van frambozen en yoghurt.. jammie! Recept weet ik alleen niet meer, maar die komt er nog! 

Straks maak ik pasta salade voor mijn mannetje, dan hoeft hij vanavond niet te koken. Ik ben onverwachts een extra dag vrij, dus tijd genoeg! Ook hiervan zal ik het recept plaatsen. Lekker bij de barbecue, gewoon zomaar, in het weekend... Pasta salade is altijd lekker! 

Nu snel aan de gang! 

Liefs, 

Ro