woensdag 7 januari 2015

Quiche jij of quiche ik?


Mini quiches, heerlijk hapje, voorgerechtje, voor bij de soep, voor zondag, voor gewoon altijd! 
Ook hiervoor geldt: Wat heb je in je koelkast? Wat moet op? Gebruik het! 

Voor 6 stuks 

Ingrediënten: 
1 halve courgette
1 halve rode paprika
1 bosuitje
100 gr. Uitgebakken spekjes
1 teen knoflook
1 el. Italiaanse gedroogde kruiden
1 tl. Sambal
6 eieren
1 bekertje crème fraîche
1 flesje blueband culinesse
Peper
Zout (spek is al zout, kijk uit hiermee)
6 plakjes bladerdeeg, ontdooit
Geraspte kaas

Bereidinswijze:
Oven voorverwarmen op 200 graden. Courgette, paprika en bosui heel klein snijden, knoflook persen, spekjes toevoegen en door elkaar roeren. Gedroogde kruiden, knoflook, eieren, crème fraîche, sambal en kook room toevoegen en goed mengen. Op smaak brengen met peper en eventueel wat zout. Muffintray invetten met boter, bladerdeeg erin vouwen en goed aandrukken zodat de bodem ook bedekt is. Ei/groenten mengsel verdelen over de 6 vakjes en geraspte kaas erover heen strooien. 20 minuten in de oven op 200 graden. 

Eet lekker! 





Tosti's op z'n Frans


Tosti's, heerlijk! Maar een tosti is ook maar een tosti. In frankrijk zijn dit Croque Monsieurs, hoe chique, de naam alleen al. Lekker zijn ze zeker, en machtig..... Ik raak al vol als ik er aan denk! 

Voor 4 personen

Ingredienten:
1 halve ui
40 gr boter
60 gr bloem
400 ml koude melk
200 gr Parmezaanse kaas
2 el Provençaalse kruiden
8 dikke witte boterhammen
2 el boter
8 plakjes schouderham
2 tomaten

Bereidinswijze:
Pel en snipper de ui. Verhit de boter en fruit de ui glazig. Voeg de bloem toe. Gaar de bloem tot er een glimmende roux is ontstaan. Voeg de melk in delen toe tot het helemaal is opgenomen in de roux. Blijf wel roeren! Kook de saus circa 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe goed door. Rasp de kaas en voeg een kwart toe. Voeg de Provençaalse kruiden en een snufje zout en wat peper toe. Zet het vuur uit.



Beleg de boterhammen met de plakjes ham en de in plakken gesneden tomaat. Bestrooi de belegde boterhammen met Parmezaanse kaas en leg ze op elkaar. Besmeer ze dan ruim met de bechamel saus en strooi er wederom kaas overheen. 10 minuutjes in de oven op 180 graden. 

Eet lekker! 


Gevuld stokbrood


Groenten in de koelkast die eigenlijk de volgende dag niet meer halen.. Iedereen kent het! 
Eigenlijk zou dit recept "Alles wat je nog in je koelkast hebt in een stokbrood" moeten heten.. 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
2 voorgebakken, uitgeholde stokbroodjes
350 gr gehakt
1 rode paprika
1 groene paprika
1 ui
Geraspte kaas
Peper en zout
Kruiden naar smaak

Bereidingswijze:
Gehakt rul bakken, ui en paprika's toevoegen en op smaak brengen met kruiden. Eigenlijk kun je hier doorheen doen wat je wil! Maïs, tomaat, bosui, courgette, feta, wat je maar wil! Kaas erover en even in de oven om 180 graden.

Eet lekker! 



Buono Buono

Bolognese uit een pakje.. ik deed het jarenlang. Maar niet meer! Sinds ik dit eens vers gemaakt heb wil ik NOOIT geen pakjes meer. Oke, je bent wat langer bezig, maar de liefde, geur en smaak die je er voor terug krijgt is het zo waard! 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
300 gr pasta naar keuze3 tenen knoflook klein gesneden
1 ui gesnipperd
2 blikjes tomatenblokjes
2 el Italiaanse kruiden
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
500 gram half om half gehakt
100 gram bacon in reepjes
2 eetlepels olijfolie
1 glas rode wijn



Bereidingswijze:
Ui, knoflook, bleekselderij, winterpeen en bacon bakken in olijfolie tot glazig. Gehakt toevoegen en rul bakken. Afblussen met rode wijn en de 2 blikken tomatenblokjes toevoegen. Italiaanse kruiden toevoegen en 30-45 min op laag vuur laten inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. 
Pasta naar keuze erbij en smullen maar! Lekker met parmezaanse kaas en een salade!

Deze saus is wat "losser" van structuur en wat natter. Maar geloof me, zo ontzettend lekker!
Heb je saus over? Invriezen! Ook op een zondag middag lekker met een stokbroodje!

Eet lekker! 



YABADADOOOOHHHH


Flinstone's, meet the Flinstone's... lalalala... 

Waarom dit gerecht Flinstone steak heet? Geen idee, mijn zus Claudia noemt het zo, dus heet het zo!
Wederom lekker, snel klaar en heerlijk voor in het weekend!

Voor 2-4 personen

Ingrediënten: 
1 ciabatta
1 bekertje crème fraîche 
3 el mosterd
Rucola
2 biefstukken
Gegrilde paprika's (pot)
Peper en zout

Bereidingswijze:
Snijd de ciabatta overlangs door de helft. Maak een sausje van de crème fraîche en mosterd. Smeer de boven- en onderkant van de ciabatta royaal in met de saus en beleg de onderkant met rucola. Snijd de gegrilde paprika in dunne reepjes. Kruid de biefstukken met peper en zout en bak deze om en om, houd ze rosé van binnen. Laat de biefstukken 5 min. rusten, ingepakt in aluminiumfolie. Snijd de biefstukken daarna in dunne reepjes en leg deze op de rucola. Leg de gegrilde paprika op de biefstuk. Kapje erop, doorsnijden en klaar zijn ze!

Eet lekker!




Turkse Pizza's!

Turkse pizza's, iedereen heeft er weleens 1 op. Of 2.. Of 3.. Of.. nou ja, iedereen lust ze ook! Ze zijn HEERLIJK! Ik wilde eens wat anders eten, makkelijk maar toch lekker. Ik heb ze vanavond gemaakt en ik kan jullie vertellen: dit moeten jullie echt eens proberen! Nog NOOIT heb ik ZO snel ZOIETS lekkers gemaakt! 

Zelf ben ik gek op lamsgehakt, maar mijn vriend niet zo. Half om half was in de aanbieding dus dat ik heb ik gebruikt. Volgende keer wel rund voor ons, dat is net iets "droger" en dat past er beter bij. Maar lam kan ook prima of kip!

Jullie moeten dit recept echt echt echt proberen! 




Ingrediënten:
300 gr gehakt (kip, rund, hoh, lam.. of een mengeling, wat jij lekker vind)
1 blik tomatenblokjes
1 grote rode paprika
2 uien
Komkommer plakjes
Knoflooksaus
Sambal
Verse peterselie
Tortilla wraps 
Sla

Zelf haal ik uit 300 gram gehakt 11 turkse pizza's. Gebruik dus NIET teveel gehakt! 

Bereidingswijze:
Snijd 1 ui in grove stukken en de paprika ook. Pureer dit samen met de tomatenblokjes tot een saus die glad is. Hak verse peterselie en meng dit erdoor, let op, gewoon erdoor mengen, niet meer pureren. Dit papperige mengsel meng je door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Zelf heb ik sambal en zout gebruikt. Dan krijg je een soort nat gehakt. 


Dit smeer je over de wraps uit, heel dun, met de bolle kant van een lepel. 



De wraps op een bakplaat bekleed met bakpapier. 200 graden, 5-7 minuten. Als de wraps beginnen te kleuren en het gehakt is gaar zijn ze klaar! 



Salade erin, knoflooksaus en sambal, in plakjes gesneden komkommer en ui. Oprollen maar en smullen!!!! Ik heb ze voor de leuk in aluminiumfolie gerold, net zoals dat je ze bij de Turk krijgt! 



Super lekker, en.... GEZOND! (Helemaal gezond zou zijn als je de knoflooksaus ook zelf maakt, op yoghurtbasis... Maar hey, 2 flessen voor 1 euro bij C1000....)

Eet lekker!