zondag 1 maart 2015

Clubsandwich

Clubsandwich, lekker voor in het weekend. Ideaal om je koelkast op te ruimen, want je kunt erop doen wat je maar wilt! 

Dit is mijn versie, met de dingen die ik lekker vind. 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
12 sneetjes wit casino brood
2 tomaten
Een kwart komkommer
1 rode ui
1 bekertje crème fraîche 
2 el mosterd
8 plakken ontbijtspek
100 gr sla naar keuze
1 gerookte kipfilet

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de sneetjes brood tot ze krokant en bruin zijn. Maak een saus van de crème fraîche en de mosterd. Smeer hier alle 12 de sneetjes mee in. Bak het ontbijtspek tot deze krokant is. Snijd de tomaat, ui en komkommer in plakken. Snijd ook de gerookte kipfilet in dunne plakjes. 

Beleg 8 boterhammen met sla. Op 4 boterhammen met sla leg je komkommer, kip en tomaat. Op de andere 4 met sla leg je spek en ui. Leg een boterham met komkommer, kip en tomaat op een boterham met spek en ui. Leg er dan een laatste boterham om, met de saus naar onder. Prikkertjes erin en schuin door midden snijden. 

Smullen maar! 


Klaar? Stomen maar!

Vriendlief en ik gingen afgelopen zaterdag naar de markthal. Ik was al vaker geweest, hij nog niet. Bij een rondje door de grote toko besloot ik eindelijk een stoom mandje te kopen. Een kleintje, voor in mijn steelpannetje. 

We namen ook gelijk maar wat diepvries dim sum mee, om te testen en dus te stomen! Heerlijk! Hoewel ik er nu wel achter ben dat ik het rekje in een grote soeppan zet, daar de stoom mandjes op, en dan de deksel van de pan erop. Zo gaat er geen stoom verloren, scheelt een hoop tijd! 

Alles leuk en aardig, die diepvries dim sum, maar ik besloot ze vandaag toch zelf te maken! Ik heb alleen het deeg volgens recept gemaakt, de rest zelf verzonnen en ik kan jullie zeggen: ZE ZIJN HEERLIJK! 

Ik besloot ze met kip te maken, maar gehakt, gamba's of andere vulling kan ook. Ook alleen groenten is heerlijk denk ik! 

Sinds kort ben ik fan van de saus van meneer Tjung, eerder op mijn blog te lezen. Vriendlief is er ook fan van. (Teriyaki saus) Deze saus is lekker om de dim sum in te dopen! 

Wat je hierbij eet weet ik niet precies, ik vind ze zo opzich lekker. Het is ook niet echt een volwaardige maaltijd, voor diner. Meer een hapje/snackje. Maar, met eigen gemaakte nasi en een gebakken eitje zullen ze ook best smaken! Zelfs bij de zuurkool lust ik ze denk ik wel....... 

Voor 20 stuks

Ingrediënten 

Deeg:
115 gr bloem
1 mespunt zout
30 gr maïzena
100 ml heet water, net van de kook af

Vulling:
3 kippendijen, zonder vel en bot
2 bosuitjes
6 steeltjes verse koriander
1 cm verse gember
2 kastanje champignons
8 peultjes
Een halve rode peper, zonder zaadjes
2 tenen knoflook
1 tl rijstazijn
1 tl sesamolie
2 el teriyaki saus

Saus:
100 ml droge sherry
100 ml sojasaus
3 el bruine basterdsuiker
1 cm gember

Bereidingswijze: 
Meng in een grote kom de bloem met de helft van de maïzena, 15 gram. Voeg het zout toe en roer goed door. Voeg het heter water toe en roer dit met een houten lepel tot een plakkerig mengsel. Voeg daarna de rest van de maïzena toe en kneed dit tot een soepel deeg. (LET OP! HEET!) Verpak in plastic folie en laat rusten op het aanrecht, een minuut of 10. 

Dan heb je mooi de tijd om de vulling te maken! 

Snijd de kippendijen in hele kleine stukjes, echt heel fijn. Is even een werkje, maar dit moet. Anders wordt het niet goed gaar. En we willen geen uren wachten op deze lekkere hapjes!! 
Doe de kip in een kom. Hak de koriander fijn en doe dit erbij. Snijd de bosuitjes in hele fijne ringetjes, en de peultjes in hele kleine reepjes. Voeg dit toe aan de kip. Ook de champignons moeten heel fijn gesneden worden, in kleine blokjes. Schil de gember en hak ook deze fijn, net zoals met de rode peper en de knoflook. Voeg dit allemaal toe aan de kip. Voeg dan de sesamolie en rijstazijn toe en roer dit door elkaar. Laat even marineren. 

Voor de saus doe je de sherry en de sojasaus met de suiker in een steelpannetje. Lekker door laten koken, wordt vanzelf stroperig en kookt goed in. De gember schillen en fijn hakken, als laatste toevoegen aan de saus. Als het opkookt draai je het vuur uit. Af laten koelen, en dan 2 el toevoegen aan de kip. 

Ik gebruik geen peper en zout voor de vulling, er zitten zoveel lekkere smaken in, dat je absoluut geen peper en zout nodig hebt. 

Het kan zijn dat het deeg te nat is, dat was bij mij ook zo, kwestie van meer bloem erbij doen. Is het te droog? Dan nog een beetje warm water. Het moet soepel zijn en een beetje plakkerig. Maar wel goed te bewerken.

Trek een stuk van het deeg en rol hier een worst van. Snijd het in stukjes van 1,5 tot 2 cm. Draai hier een bolletje van alsof je soepballetjes aan het draaien bent. Bestuif het aanrecht met bloem, en ook je deegroller. Rol de bolletjes uit tot dunne lapjes. Vul de lapjes 1 voor 1 met 1 tl vulling. Dit is echt genoeg. 
Vouw de dim sum dicht en zorg dat ze goed dicht zitten. Je kunt er een motiefje in maken, ik deed het gewoon met mijn vingers dicht maken. 

Nu komt het leukste! Stomen maar! 
Zorg dat je stoom mandje niet op de bodem van de pan staat, gebruik een rekje zoals ik op de foto heb. 




Dit zet je in de pan, en je stoom mandje erop. Vul de pan met een laagje water. Smeer de bodem van je mandje in met olie, dit voorkomt plakken! Leg er een aantal dim sum in, maar niet teveel. Ze mogen elkaar niet raken, het zijn plakkers en als ze eenmaal plakken, krijg je ze niet van elkaar af! 




Stoom ze in ongeveer 10 minuten gaar. PAS OP! HEET! Voeg de teriyaki saus in een mooi schaaltje en je bent klaar om te dippen! 

Eet smakelijk!