dinsdag 3 februari 2015

Nummel 27 met lijst


Koe lo kaiiiiiiiiii, die ballen van de chinees! In die zompige zoetzure saus met blikfruit. JAMMIE! 
Maar! Zelf maken is lekkerder. Ik heb het vanavond zelf ervaren en wil ze NEVER meer van de Chinees. 

Ik heb zelf rijst gekookt en gewoon gewokt met wokgroenten, voor erbij. Soort van nasi dus. Denk dat het ook lekker is met noedels. Mihoen zou ik dan nemen.

Voor 4 personen

Ingrediënten:
Marinade
3 el sojasaus
3 el rijstazijn
3 el bruine basterdsuiker

Saus
6 el ketchup
2 el rijstazijn
160 ml water
4 tl worcestersaus
6 el bruine basterdsuiker
2 el maïzena
1 blik ananas

300 gr rijst (ik gebruik weer de builtjes!)
4 kippendijen zonder vel en zonder bot
1 zak wokgroenten naar keuze (ik gebruik Thaise of Chinese)
100 gr maïzena
zonnebloemolie om in te frituren
sambal naar smaak
sojasaus naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens verpakking. Maak in een grote kom een marinade van de bruine basterdsuiker, sojasaus en rijstazijn. Snijd de kip in kleine blokjes en marineer voor 30 minuten. 

Meng voor de saus de ketchup, rijstazijn, water, worcestersaus en bruine basterdsuiker in een steelpannetje. Roer de 2 el maïzena eerst even aan met een beetje koud water! Breng de saus aan de kook en bind af met maïzena. Laat dit nog even lekker doorkoken en meng de uitgelekte ananas door de saus.

Heb je een frituurpan? Gebruik dan deze. Heb je deze niet, vul dan een pan of wok met zonnebloemolie. 
Strooi de 100 gr maïzena op een plat bord en meng de kip hierdoor heen. Zorg dat elk stukje kip een laagje maïzena heeft. Frituur de kip ongeveer 10 minuten tot deze krokant en gaar is. 

Bak de wokgroenten even kort aan in een wok en meng met de rijst. Breng de nasi op smaak met sambal en eventueel wat sojasaus. 

Serveer de nasi met de kip apart, en schep er lekker wat saus over heen! 

De foto was ik te laat mee, het lag al op mijn bord. 
Eet lekker!







TOK TOK

Maïssoep, de gedachte alleen al en ik dacht: bah. NIETS is minder waar. Maïssoep is heerlijk! Wij zijn fan.

Het ziet er niet uit in de pan, en dat is nog best subtiel. Maar dit is echt lekker! Echt het maken waard! Een snellere soep is er niet! 

Ik heb wel het een en ander aangepast aan het recept, op de manier waarop het mij lekker leek. Missie geslaagd! 

Voor 3-4 personen

Ingrediënten:
2 grote blikken maïs van 300 gram stuk
1 rode paprika
1 groene paprika
1 teen knoflook
1 ui
2 kippenbouillon blokjes
500 ml water
1 bekertje zure room/crème fraîche (125 ml)
1 bosje bosui
100 gram geraspte kaas oud
4 tortilla wraps
Zout 
Peper
1 rode peper 

Bereidingswijze:
Pureer driekwart van de maïs met een staafmixer tot een puree. Voeg de rode peper zonder zaadjes in reepjes hieraan toe en pureer nog even kort. Snijd de rode en groene paprika in kleine blokjes. Fruit in een soeppan de knoflook en een gesnipperde ui even kort aan. Voeg de maïspuree toe, samen met de paprika. Bak dit even lekker aan. Voeg vervolgens het water toe en de bouillonblokjes. Kook even lekker door tot de paprika gaar is. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg 2 wraps op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd de bosuitjes in hele dunne ringetjes en verdeel deze over de wraps. Bestrooi ruim met oude geraspte kaas en leg er nog 2 wraps op. Druk dit goed aan! Bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. 

Meng op het laatst de zure room of crème fraîche en de achter gehouden maïs door de soep. Breng de soep op smaak met zout en peper. Snijd de quesedilla's (zo heten die wraps met kaas ertussen die je net uit de oven gehaald hebt...) met een pizza snijder in stukken. Lekker bij de soep!!

En? Hoe vinden jullie het eruit zien? Niet he? Maar lekker dat het is he!!!! 

Eet lekker!