woensdag 11 maart 2015

Chinese tomatensoep


Wij hadden van de week zin in tomatensoep, maar dan eens een keer wat anders. Dus bedacht ik me, laat ik eens Chinese tomatensoep maken. Gewoon uit mijn hoofd, zonder recept. Moet lukken. En jahoor! Heerlijk, gelukt! 

Voor 6-8 personen (Ik kan nog steeds geen kleine pannen soep koken......)

Ingrediënten:
1kg roma tomaten
3 kippen bouillon blokjes
1,5 l water
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr Chinese wokgroenten
150 gr mihoen/noedels
2 kipfilets, gekookt en in reepjes/sliertjes
2 eieren
4 el rijstazijn
4-6 el bruine basterdsuiker

Bereidingswijze:
Snijd de knoflook en uien in hele kleine stukjes en bak deze even glazig. Snijd de tomaten in stukken en bak deze even lekker mee. Voeg vervolgens het water en de bouillonblokjes toe en laat de tomaten gaar koken. Pureer de soep. Voeg dan de suiker en azijn toe. Proef tussendoor, misschien wil je meer zuur of zoet. Chinese tomatensoep hoort zoet/zuur. Voeg de wokgroenten en mihoen/noedels toe en laat even gaar koken. 

Bak in een koekenpan van de 2 eieren een omelet. Rol deze op en snijd deze in dunne reepjes. Als laatste voeg je de gekookte kip toe en de reepjes ei. Ook lekker met taugé erin en kroepoek erbij! 

Opscheppen maar! Jammie jammie! 



Tiramisu roomkaas cake


Tiramisu kennen we allemaal wel, maar dit is de aller aller aller lekkerste! Ik maak hem het liefst op deze manier. Die lukt namelijk altijd en is altijd stevig!

Voor 8 personen

Ingrediënten:

4 blaadjes gelatine
2 pakjes monchou roomkaas (100 gr per stuk)
75 gr witte basterdsuiker
250 ml slagroom (1 bekertje)
250 ml hete sterke koffie
5 el koffie likeur (Bijvoorbeeld Tia Maria. Ik had het niet in huis dus heb het weggelaten)
1 pak lange vingers
1 el cacaopoeder
3 espresso sticks (Ja, van die oploskoffie ja.. Nescafé)

Bereidingswijze:

Week de gelatine in koud water. Klop de roomkaas met de suiker los. Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Knijp de gelatine toe en voeg toe aan DE HELFT van de koffie. Voeg de helft van de sterke koffie vervolgens toe aan het roomkaas mengsel met suiker. Voeg hier ook de espresso sticks aan toe en roer nog even door. 



Bekleed een cakeblik met plasticfolie. Op deze manier krijg je deze heerlijkheid straks goed uit de vorm en kun je hem snijden! 

Meng als laatste de slagroom door het roomkaas koffie mengsel. 

Schep een laag roomkaas mengsel in het cakeblik. Wentel de lange vingers door de andere helft in de koffie en leg in een laag in het cakeblik. Dan een laag roomkaas en zo verder tot alles op is! 



Goed afdekken en een nachtje in de koelkast zetten. Of een dagje, of een middagje.. Of je valt gelijk aan met een lepel.... Anyway, hij moet wel even opstijven. Dus heb geduld! 

Als je hem uit de koelkast haalt kun je hem makkelijk snijden en met cacaopoeder bestrooien. 



Neem een lekker bakkie en enjoy! 

Bavawahhhhhhh

Bavawah, bavarois, bavaroise, baffawah.. MOUSSE!

Ik ben MEGA verwend voor mijn verjaardag (aankomende zondag...)!!! Ik heb een keukenmachine van Bosch gekregen! Althans, de helft heeft mijn lieve vriendje betaalt, de andere helft ik zelf. Ik ben er ZOOOOOO BLIJ me!!!!! Bedankt babe!!!! (Zie foto, alleen heb ik een wit met zwarte!!)




Natuurlijk moest ik deze gelijk uit proberen, maar wat ga je dan maken? Ik had nog een grote zak frambozen in de vriezer liggen. Daar kun je makkelijk bavarois van maken. 

Het recept is super simpel, met 15 minuten ben je klaar! 

Voor ongeveer 8 porties (Ik heb kleine bakjes gebruikt, 8 volwassen porties moet makkelijk lukken!)


Ingrediënten:
750 gr diepvries frambozen
2 bekertjes slagroom (500ml)
5 blaadjes gelatine
Suiker naar smaak

Bereidingswijze:
Klopt de slagroom tot yoghurtdikte met een beetje suiker. Dek deze af en zet deze koud. Doe de bevroren frambozen in een pannetje en kook ze met een beetje suiker. Frambozen zijn best zuur maar voeg niet teveel suiker toe, dat houdt het fris. De slagroom maakt het heel rijk en romig, dus zoveel suiker is niet nodig. Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water.

Als de frambozen ontdooit zijn, wrijf ze dan door een hele fijne zeef en vang het sap op. Dit voorkomt die vervelende pitjes die tussen je tanden gaan zitten! Als het sap nog goed warm is, kun je de geweekte gelatine er zo in oplossen. NIET meer koken dan, want dan verliest de gelatine zijn werking. 

Dit mengsel van frambozensap en gelatine af laten koelen tot lichaamstemperatuur. Dit check je door met je vinger te voelen. Als het niet warmer dan jij zelf aanvoelt, is het goed. Meng er dan de slagroom doorheen en verdeel het mengsel over bakjes. 




Dit laat je in de koelkast opstijven. Een uur of 2 is goed, maar een nachtje nog beter. Tada! Je eigen, verse, zelfgemaakte en vooral heerlijke bavarois! 

Eet lekker!