maandag 20 juli 2015

Vanille shake met een kick!

Op mijn werk hebben we dit op de kaart staan. Don Pedro wordt het genoemd. Vanille ijs met likeur uit de blender. Niet meer, niet minder. Elke likeur is hiervoor geschikt, maar ik vind Liqor 43 het lekkerst! 

Omdat ik er een eigen twist eraan wilde geven, besloot ik verse aardbeien toe te voegen. Net even anders.. 

Voor 2 glazen

Ingrediënten:
6 bollen vanille ijs
3 shotjes Liqor 43
15 verse aardbeien

Bereidingswijze:
Maak de aardbeien schoon en doe deze in een blender. Voeg het ijs en de likeur toe en blenden maar! Schenk dit in een mooi glas en je hebt je heerlijke shake! 

Drink lekker! 


Brownies

Niet echt mijn favoriet, omdat ik na mijn maagverkleining eigenlijk niks meer om chocola geef. Kan het ook niet goed meer eten... Maar er zijn vast zat chocoholics die het WEL lekker vinden! 

Voor 12 grote stukken

Ingrediënten:
225 gr roomboter
225 gr pure chocola (Ik koop bij AH repen met 85% cacao. De lekkerste!)
3 eieren
325 gr suiker
150 gr zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een brownievorm in met boter. 
Smelt de boter samen met de chocolade op laag vuur. Roer de chocoladeboter helemaal glad. Meng met een mixer de eieren en de suiker tot een licht, luchtig mengsel. Meng er dan de chocolade met boter doorheen en zeef de bloem erboven. Voorzichtig door elkaar spatelen en meer werk is het niet! 

In de vorm doen, half uurtje in de oven en smullen maar! Af laten koelen en in stukken snijden. Lekker bij de koffie, met een bol vanille ijs, met een scheut amaretto, gewoon zomaar.. altijd! 

Je kunt ze goed in de koelkast bewaren, ff op piepen in de magnetron. Ze zijn namelijk lekker klef van binnen, en door bewaren in de koelkast wordt dat iets steviger. Even een minuutje in de ping en ze zijn weer net zo lekker als toen ze net uit de oven kwamen! 

Eet lekker! 



Blueberry cheesecake

Ik ben een cheesecake fan. Vooral omdat ik de bodem vaak maak van Bastogne koeken. Deze keer eens bosbessen cheesecake proberen en man man man wat een succes weer! GODDELIJK LEKKER! 

De bodem is net een boterkoek, lekker dik. En de vulling lekker fris met verse bosbessen en citroen. 

Voor 8 personen

Ingrediënten:
Voor de bodem:
300 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr suiker
Schil van 1 citroen
250 gr bloem
Snufje zout

Voor de bosbessen vulling
250 gr bosbessen (ik gebruikte verse, diepvries kan net zo goed!)
2 el bruine suiker
Rasp van een halve citroen
Sap van 1 citroen

Voor de roomkaasvulling:
200 gr roomkaas (Monchou zacht en luchtig)
100 gr suiker
Rasp van een halve citroen
1 tl vanille extract
2 eieren

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Je kunt een brownie vorm gebruiken, zelf gebruikte ik een ronde siliconen vorm. 

Mix de boter met de suiker en citroenrasp tot een romig mengsel. Voeg hierna de bloem en een snuf zout toe en meng dit goed door elkaar. Verdeel het deeg over de bodem en druk het aan. Bak de bodem 20 minuten voor in de oven.
Voor de vulling: Meng de bosbessen met suiker, citroenrasp en -sap in een pannetje. Verwarm op medium vuur 5 tot 10 minuten. Zet het vuur hierna uit en laat het mengsel een beetje afkoelen.
Voor de roomkaaslaag: Mix de roomkaas met suiker citroenrasp en vanille door elkaar. Voeg hierna een voor een de eieren er bij en mix dit goed door.
Verdeel de roomkaasmengsel over de bodem. Verdeel hierover de bosbessen met het vocht in het pannetje (ik heb ongeveer 2/3 van het vocht gebruikt). Pak een mes en ga hiermee voorzichtig zigzaggend door het roomkaas mengsel. 



Bak de cheesecake in het midden van de oven in 30 tot 40 minuten gaar. Laat de cheesecke na het bakken afkoelen op het aanrecht. Plaats het hierna even in de koelkast zodat je het koud kunt serveren. Snijd de Cheesecake 8 stukken. Of meer... Of minder.. Wat jij wil!

Eet lekker! 




Varkenshaas saté


Een lekker sateetje op zijn tijd.. Lust iedereen toch? Marinade super simpel, lekker snel klaar. En voor deze marinade geldt: Heb je tijd? Lekker een nachtje laten marineren. Heb je geen tijd? Ook prima, half uurtje kan ook prima! 


Voor 4 sateetjes

Ingrediënten:
1 grote varkenshaas
4 el ketjap manis
4 el sojasaus
4 el sambal
4 el bruine suiker
4 el honing
2 tenen knoflook, fijngehakt

Bereingswijze:
Varkenshaas in stukjes snijden en mengen met de overige ingrediënten. Zo lang mogelijk laten marineren in de koelkast, maar minimaal een half uur. Op stokjes rijgen en bbq-en maar! 

Ook lekker uit de grillpan, bij de nasi! Met natuurlijk eigen gemaakte pindasaus! 

Eet lekker! 


Gamba spiesjes met rode pesto


BBQ TIJD! 
Ik ben gek op gamba's, en mijn vriend ook. Ik koop ze dan ook regelmatig bij Lidl, ongepeld, groot en niet duur! 

Ik besloot ze eens te marineren met rode pesto, dat was een mega lekker plan! 

Voor 4 spiesjes

Ingrediënten:
20 rauwe gamba's, ongepeld
1 el olijfolie
1 el citroensap
3 el rode pesto
1 teen geraspte knoflook
Peper en zout

Bereidingswijze:
Supersimpel. Gamba's met alle ingrediënten mengen en een uurtje laten marineren. 5 gamba's op een spiesje rijgen en op de bbq! 

Eet lekker! 


Kaneel suiker donut muffins


Dit klinkt alleen al zoet. En dat is het ook! Ik zag het recept voorbij komen bij chocolate, chocolate and more.. Die overigens alleen maar lekkere dingen maken en posten! 

Tijd om eens te proberen. 
De ingrediënten voor dit recept zijn in cups. Zelf heb ik voor mijn verjaardag een handig setje maatschepjes gehad, die cups, maar ook vierde en achtste van cups aangeven. Ik heb dus geen idee hoeveel gram je van alles nodig hebt, tijd om ook zo'n setje aan te schaffen dus! :) 

Voor 12 stuks

Ingrediënten:
2 cups bloem
1,5 cup suiker
2 tl bakpoeder
1 halve theelepel zout
1 tl kaneel
1,25 cup melk
1 ei
2 el boter, gesmolten
1 theelepel vanille extract

Topping:
6 el gesmolten boter
0,75 cup suiker
1 theelepel kaneel

Bereidinswijze:
Verwarm de oven op 180 graden. 
Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en kaneel in een grote kom en meng dit door elkaar heen. Voeg vervolgens de melk, het ei, de gesmolten boter en het vanille extract toe tot je een soepel beslag hebt. Kleine klontjes zijn oke, het beslag is vrij dun. 

Vet een muffintray goed in met boter en vul deze voor drie kwart met het mengsel. Bak de muffins voor 12-14 minuten in een voorverwarmde oven. 

Herhaal dit tot je beslag op is! 

Voor de topping meng je de suiker met de kaneel. Dip de muffins in de gesmolten boter en vervolgens in de kaneelsuiker. JAMMIE! 

Eet lekker! 




Frambozen-kokos blokjes

Al een tijd geleden wilde ik deze eens maken, nooit meer aan gedacht tot ik het recept weer eens voorbij zag komen. Toch maar proberen dan! 

Wat een hit zijn deze! Ik had aardig wat gemaakt en mijn lief houdt niet zo van kokos, dus ik nam ze mee naar mijn werk. Iedereen was enthousiast! 'S avonds kwam er een groep van 51 dames eten, en ik mocht ze maken voor het grand dessert wat ze kregen. Ik was zo trots als een aap met 7 lullen! 

Ze zijn heerlijk! Ook de mensen die niet zo van kokos hielden zeiden me dat ze het erg lekker vonden, doordat de bodem van bastogne koeken de kokos niet overheerste. 

Voor 16 stuks

Ingrediënten:
135 gr bastogne koeken
75 gram boter
180 gr poedersuiker
200 gr geraspte kokos
250 gr mascarpone
1 doosje diepvries frambozen

Bereidingswijze:
Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
Maal of stamp de koekjes fijn en smelt de boter. Meng de boter door de verkruimelde koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de bakvorm. Zet de vorm in de koelkast om op te stijven, de boter stolt dan en zorgt ervoor dat het een stevige koek bodem wordt. 
Doe 150 gram poedersuiker met 100 gram geraspte kokos en 150 gram mascarpone in een kom. Mix dit op de laagste stand tot een beslag. Verdeel dit over de koekjeslaag en druk dit stevig aan. Tip om geen vieze handen te krijgen! Bedek de laag met plasticfolie en druk goed aan. Het mengsel plakt nogal namelijk.
Doe 30 gram poedersuiker, 100 gram geraspte kokos en 100 gram mascarpone in een kom. Prak de frambozen fijn en voeg dit bij het mengsel. Mix dit ook op de laagste stand tot een mooi roze beslag. Verdeel dit over de witte laag en druk het goed aan.
Dek de bakvorm af met huishoudfolie en laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Haal na het opstijven uit de vorm en snijd ze in blokjes.
Gegarandeerd succes! 
Eet lekker! 


Pastasalade met groene pesto en tonijn


Bij een bbq hoort pastasalade. Ik maak hem altijd met mayo, tomaat, komkommer, chorizo en al die dingen meer... Ik wilde eens wat anders dus ik ging op zoek! Ik vond een recept op de blog van Brenda en die bracht me op het idee om eens een pastasalade te maken met groene pesto en tonijn. 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1 zak pasta naar keuze, ik gebruikte fusili.
1 blikje tonijn op olie
1 zak rucola sla
1 bakje pijnboompitjes (of een mix van pitjes met pijnboompitten erdoor.. die zijn vaak goedkoper!)
1 potje zongedroogde tomaatjes
1 bakje groene pesto spread (AH!! die is lekker vers)
Peper en zout

Bereidingswijze:
Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel koud. 
Laat de tonijn uitlekken en verkruimel deze over de pasta. Snijd een paar zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en meng deze erdoor. Meng er groene pesto door, net zoveel tot dat de salade lekker smeuïg is. Rooster de pitjes even in een droge koekenpan en meng deze erdoor. 

Op het laatst kun je er nog wat rucola sla door doen, dit zorgt voor een pittige bite. Prima van te voren klaar te maken, op de sla na. Op smaak brengen met peper en zout en klaar ben je! 

Eet lekker! 


Tiramisu met mango en Liqor 43


Ik ken weinig mensen die niet van tiramisu houden. Of je moet echt geen koffie lusten.... Toch vind ik het geen nagerecht voor in de zomer, want in de zomer wil ik fruit! 

Ik maakte een tiramisu met mango en Liqor 43, goddelijk kan ik je zeggen! Ik presenteerde het in glazen, omdat je dan de laagjes zo leuk ziet. Wijnglazen zijn hier echt perfect voor!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1 pak lange vingers
2 doosjes diepvries mango
100 ml Liqor 43
1 bakje mascarpone (250gr)
1 bakje volle Franse kwark (500gr)
Amandelschaafsel
Vanille extract

Bereidingswijze:
Laat de mango ontdooien. Pureer 1 doosje met 50 ml Liqor 43 tot een puree. Verdeel een bodempje lange vingers over 4 glazen en schep hier wat van de puree op. Meng de mascarpone met de kwark, het vanille extract en de overige likeur. Zelf vind ik suiker niet nodig, maar dit kun je altijd naar smaak toevoegen. Gebruik dan wel poedersuiker, dit lost makkelijker op in de mascarpone en kwark. 

Schep een beetje van het mascarpone mengsel op de lange vingers. Verdeel er dan weer wat lange vingers over en wat blokjes mango. Vervolgens weer de mango puree en mascarpone mengsel. Herhaal deze laagjes tot alles op is. 

Amandelschaafsel even roosteren in een droge koekenpan en als garnering gebruiken. 

PERFECT voor bij een bbq, maar ook gewoon zomaar, op een zomerdag.. als toetje! 

Eet lekker! 




Werken werken werken!

Hallo allemaal!

Laatste tijd niet veel geblogd! Druk aan het werk maar wel een aantal lekkere recepten geprobeerd tussendoor die ik graag met jullie wil delen. 

Tiramisu met mango en Liqor 43, Pastasalade met groene pesto en tonijn, Gamba spiesjes van de bbq, gemarineerd in rode pesto, varkenshaas saté, frambozen-kokos blokjes, Kaneel suiker donut muffins, blueberry cheesecake en brownies! Ook maakte ik nog een lekkere shake... met vanille ijs, verse aardbeien en Liqor 43!

Dat zijn er toch heel wat! Helaas niet zoveel tijd meer om mijn blog goed bij te houden maar des te leuker om er weer eens lekker voor te gaan zitten! 

Hopelijk vinden jullie de recepten lekker en zet het jullie aan tot proberen! Ze zijn echt allemaal de moeite waard!! 

Liefs, 

Ro