dinsdag 27 januari 2015

Worteltjestaart, vies he!

Worteltaart. Ik vind het iets voor glutenvrije kinderen en biologische huismoeders. Niks op tegen hoor, alleen niet mijn "cup of tea". Maar! Je kunt er niet over oordelen als je het niet probeert. En ik begrijp die bio huismoeders. Want: WORTELTAART IS LEKKER! 

Voor 6-8 personen

Ingrediënten:
4 eieren
200 gr lichtbruine basterdsuiker
1 mespunt zout
200 ml zonnebloemolie
250 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl kaneel
8 gr bakpoeder (1 zakje is 16 gr, let hierop!)
300 gr winterpeen
2 bananen
60 gr walnoten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm in met wat boter.
Klop met een mixer de eieren, suiker en het zout tot een schuimige crème. Zet de mixer op de laagste stand en meng de olie erdoor. Zeef het bakmeel, de kaneel en het bakpoeder boven het eimengsel en meng met een houten lepel voorzichtig door elkaar.

Rasp de peen en prak de bananen fijn. Hak de walnoten fijn. Voeg de peen, banaan en de walnoten toe aan het mengsel. Doe het in de springvorm. Bak ca. 90 min. in de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm. 

Eet lekker! 


Rachel Khoo

De croque madame muffins van Rachel Khoo. Ik hou ervan! Ik vond de serie een jaar geleden op 24 kitchen. Een Engels meisje dat in Parijs woont in een ienieminie huisje. Met echt een mini keuken! Zo leuk! En dan de recepten die ze maakt.... JAMMIE! 

Deze muffins zijn lekker voor op zondagochtend, bij een lekker uitgebreid ontbijt. MAAR! Bij een kopje soep zijn ze ook niet te versmaden! 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
4 sneetjes oud wit brood
20 gr boter
20 gr bloem
200 ml melk
2 el mosterd
Peper
Zout
4 eieren
100 gr geraspte kaas
Nootmuskaat
4 plakjes schouderham

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Sneetjes brood uitrollen tot de helft van de dikte. Muffinvorm insmeren met gesmolten boter. In elk vormpje een sneetje brood vouwen. Een plakje ham erin.

Bechamelsaus maken van boter, bloem en melk. Boter smelten, bloem erbij en even doorgaren. KOUDE melk erbij en blijven roeren tot er een dikke saus ontstaat.


Op smaak afmaken met nootmuskaat, mosterd, peper en zout.
In elk holletje brood een ei deponeren. Probeer de dooier heel te houden. Om te voorkomen dat er geen plek meer is voor de bechamelsaus kun je elk ei in een apart schaaltje doen, en het voorzichtig in het vormpje doen. Gebruik kleine eieren, maar zorg er in elk geval voor dat er nog ruimte in de vorm is voor de bechamelsaus. Giet  desnoods een beetje eiwit weg. 

Schep met een lepeltje wat bechamelsaus in het vormpje en beboter de opstaande randen van het casinobrood met boter (voor een crunchy korst). Strooi ten slotte wat geraspte kaas over de vulling.

Zet de muffinvorm in de oven en bak de croques in 15 minuten.

Eet lekker! 




Verwentomaatjes

Tomaatjes uit de oven. Nu geen goede tijd voor in de winter, maar zodra de lekkere trostomaatjes er weer zijn, de donker rode, zoete heerlijke tomaatjes moeten jullie dit echt eens proberen! Lekker bij pasta, maar ook bij andere dingen! 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
2 trosjes kleine tomaatjes
2 el gedroogde Italiaanse kruiden
Olijfolie
Peper
Zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Breng ze op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Bak ze in de oven voor ongeveer 15-20 minuutjes tot het vel van de tomaatjes open begint te barsten. 

LET OP! HEET !!!! 

Eet lekker! 


Bami goreng

Ik heb al een eeuw geen bami gegeten of gemaakt. Vaak wordt het 1 plakzooi en mengt het niet lekker door elkaar. Ik heb de oplossing!!!! 
Dit recept is ZO lekker, en nog makkelijk ook! 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
4 kippendijen
4 el ketjap manis
1 limoen
2 tenen knoflook
2 el sojasaus
1 el sambal
1 theelepel sesamolie
250 gr eiernoedels
1 bakje boemboe bami goreng
2 grote punt paprika's
1 bosje bosui
4 eieren
Olijfolie
Peper
Zout

Bereidingswijze:
Kook de eiernoedels volgens aanwijzing op de verpakking. Spoel ze daarna koud en laat goed uitlekken. Doe ze terug in de pan en meng er 1 tl sesamolie door. Dit is ZO lekker voor de smaak. Pak een grote kom en maak daarin een marinade van de sojasaus, ketjap manis, sambal, knoflook en het sap van de limoen. Voeg de kippendijen toe en laat 10 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de kip hierop en bak ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. BEWAAR JE MARINADE!!!! 

Kippendijen blijven lekker sappig! Schrik niet als je oven stinkt, dit komt door de ketjap, komt goed! 

Snij de bosui en de punt paprika in kleine stukjes en fruit deze even aan in olijfolie. Voeg de boemboe toe en een klein scheutje water. Voeg hierna de noedels toe en bak dit even lekker aan. Ik doe er zelf een scheutje marinade bij. Ookal heeft er rauwe kip in gelegen, de hitte komt erover dus niks aan de hand! De marinade is ook super lekker door de satésaus! Zolang je het goed verwarmd is het prima, en nog lekker ook! 

Kluts de eieren met wat peper en zout en bak hier 2 omeletten van, die je oprolt en in plakjes snijd. Verdeel de bami, kip en het omelet over borden. Lekker met gebakken uitjes, satésaus en kroepoek!

Eet lekker!