zondag 18 januari 2015

Kokos en kerrie

Als ik 1 soort vlees vaak gebruik dan zijn het wel speklappen. Door de macaroni, als gewoon vlees, door de rijst, door... van alles! Heurrrrrrlijk! 

Op 24kitchen weer een recept tegen gekomen. Kokos-kerrie rijst met Oosters gemarineerde speklappen. 

Dat Oosters gemarineerd stelt weinig voor. Zo marineer ik mijn saté altijd. De kokos-kerrie rijst daarentegen was nieuw voor mij. De koek op de bodem van de pan niet... Die kende ik al... Zoals eerder gezegd kan ik geen losse rijst koken. Ook al moest dit plakrijst worden. Plakrijst is gelukt, laten we het daar maar op houden! 

De rijst smaakt zacht naar kokos en kerrie. Romig, ik vond het wel lekker! Eigenlijk hoort er Chinese kool in, in plaats van taugé, maar vriendlief lust geen Chinese kool. Althans, heel fijn gesneden lust hij het wel, maar dat past simpelweg niet bij dit gerecht. Dan wok je het tot snot, niet lekker! Oh en ik lees nu pas dat er ook shiitakes doorheen moesten... Ik had kastanje champignons gehaald, maar die ben ik vergeten!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
1 limoen
50 ml ketjap manis
50 ml sojasaus
4 speklappen
1 el bloem
500 ml water
200 ml kokosmelk/kokosroom (Mijn zus Claudia gebruikte van de week die van Inproba, ik kende die niet. Die heb ik nu geprobeerd en DIE IS LEKKER! Thanks zussie!)
1 el kerriepoeder
300 gr pandanrijst
1 bos bosuitjes
1 Chinese kool (Of 300 gr taugé) 
2 puntpaprika's 
200 gr shii-take (Of kastanje champignons)
Olijfolie
Peper 
Zout

Bereidingswijze: 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol de limoen even stevig over het aanrecht. Op deze manier komen de segmenten in de limoen wat losser en krijg je er meer sap uit. Deze tip is trouwens gratis! Snijd de limoen doormidden en pers het sap boven een kom uit Voeg de sojasaus en ketjap toe en marineer de speklappen hierin. 

Breng in een pan het water, de kokosroom, de kerriepoeder en de rijst aan de kook. Kook de rijst ongeveer 10 minuten en haal van het vuur af. Laat MET deksel nog ongeveer 10 minuten staan. 

Strooi de bloem op een bordje en haal de gemarineerde speklappen erdoorheen. Schud het teveel aan bloem af en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de speklappen ongeveer 15-20 minuten tot ze krokant zijn.

Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en voeg deze op het laatst toe aan de rijst. Even kort doorroeren. Zo blijft de rijst lekker fris!

Snijd de Chinese kool en de puntpaprika in stukken en wok deze even kort tot ze net gaar zijn. (Taugé op het laatst toevoegen als je daarvoor kiest. Hier hoeft alleen even de warmte over, knapperig het lekkerst!)

Opscheppen maar..

Mijn indruk was niet je van het. Ik mis vaak zout in de recepten van 24kitchen dus daar ga ik op letten. De rijst vind ik zelf heerlijk, de speklappen zijn voor mij niet nieuw en de groenten.. Sja.. Ik ben gek op groenten, maar een zak wok groenten zal net zo lekker gesmaakt hebben!

Eet lekker!