zondag 22 maart 2015

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!

Afgelopen zaterdagavond heelijk bij mijn ouders een bakkie wezen doen. Een goed excuus om eens lekker een taart te bakken. Lekker uitsloven, ik hou d'r van!

Ik besloot om een Koffie-walnoottaart te maken. Oh mijn god wat was deze taart lekker! 

Het is wel even een werkje! Maar als ie eenmaal klaar is, kan het genieten beginnen! Hij werd met liefde opgegeten! Iedereen vond hem lekker! 

Zoals je in de lijst ingrediënten ziet gaat er echt heel veel suiker in. Dit is het originele recept, ik heb slechts de helft van alle suiker gebruikt. En nog was hij heerlijk! Dit is een keuze, het hoeft niet.

LET OP! Geheid gaat je koffiecrème in de schift. Dit komt door temperatuurverschillen of teveel vocht bij boter. Het is een botercrème en boter kan niet veel hebben. HELP! GEEN PANIEK! Vul je gootsteen met warm water, zet je kom met botercrème erin en roer... Ja, blijven roeren. Ookal smelt de boter iets. Eruit halen en blijven roeren. Roeren roeren roeren en TADAAA! Je crème is helemaal glad! Dit is overigens DE tip voor ALLES wat in de schift gaat, en deze tip is gratissss! 

Je hebt voor deze taart 2 springvormen of 2 taartpannen nodig. Je bakt namelijk 2 cakes. 

Ingrediënten:
Moscovisch gebak

6 eieren
260 gr witte basterdsuiker
150 gr bloem
1,5 el zonnebloemolie (Wat het nut hiervan is weet ik niet, maar doe het er maar in joh...)
210 gr walnoten (TIP! Bij Lidl 2,65 voor 200 gram. Elders stikduur!)

Crèmevulling
300 ml slagroom
300 gr poedersuiker
1 vanille stokje

Koffiecrème
300 gr zachte roomboter
300 gr poedersuiker
2 el melk
6 sticks espresso oploskoffie (Nescafé)
2 el water

250 gr walnoten ter decoratie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet 2 springvormen of taartpannen lekker dik in met boter. Omdat dit beslag zo licht is, blijft het meer plakken dan bijvoorbeeld cakebeslag.

Klop de eieren met de basterdsuiker luchtig en lichtgeel. Zo luchtig dat je een hele kom vol hebt, die niks weegt! Hak de 210 gr walnoten fijn. Spatel de bloem, walnoten en olie door het ei mengsel. Verdeel het mengsel over de 2 vormen en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

Als je de cakes uit de oven komen, kakken ze in. Schrik hier niet van, dit is normaal. Laat ze goed afkoelen en haal ze dan pas uit de vorm. 

Voor de vulling klop je de slagroom met de poedersuiker goed stijf. Moet lekker dik zijn. Voeg tijdens het kloppen het merg toe van de vanille stok. Gooi de vanille peul niet weg, doe deze in een pot met suiker. Zo maak je je eigen vanille suiker, heerlijk! Weer een gratis tip...... Dek dit af en zet koud. 

Voor de koffiecrème meng je de zachte boter met poedersuiker. Los de koffie sticks op in het water en de melk en voeg dit toe aan de boter. Nu zul je zien dat het in de schift gaat, althans... Dit gebeurt vaak. 

Hak de 250 gr walnoten fijn. 

Snijd de beide cakes horizontaal door midden. Zorg ervoor dat ze echt goed afgekoeld zijn. Besmeer 3 van de 4 plakken met de vanille room. Leg de plakken op elkaar en druk deze goed aan. Als het er aan de zijkanten uitkomt, haal je vinger erlangs en lik af. Bedek de taart met de bovenste plak. 

Besmeer de taart helemaal rondom met een lekkere dikke laag koffiecrème. Bekleed de taart dan met de gehakte walnoten en zet deze een uur in de koelkast om op te stijven. 

Eet lekker! 















Gehaktschotel met rode pesto en roomkaaspuree


Een simpel maar lekker ovenschoteltje! 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gr gehakt (hoh of rund)
250 gr diepvries doperwten
1 rode paprika
2 uien
Rode pesto (Ik kocht van AH Excellent, maar van AH basic is ook prima, of elk ander merk!)
800 gr aardappelen
100 ml warme melk
Peper en zout
1 bakje verse roomkaas met tuinkruiden
Geraspte kaas
2 el Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden.
Snijd de aardappelen in kleine stukjes en kook ze gaar. Maak hier puree van door de warme melk toe te voegen en peper en zout. Meng de roomkaas door de puree.

Bak het gehakt rul, wanneer het begint te kleuren voeg dan de doperwten toe. 
Snijd de paprika en uien in kleine stukjes en bak deze even lekker mee. Roer 2 el rode pesto (of meer naar smaak..) door het gehaktmengsel, samen met de Italiaanse kruiden en doe het in een ovenschaal. Schep de puree erover en bestrooi met geraspte kaas. Bak de ovenschotel in de oven voor ongeveer 20 min of tot de kaas gesmolten en goudbruin is. 

Lekker met een frisse salade of plakjes komkommer. 

Eet lekker! 

PS. Geen foto gemaakt hiervan... Helaas! 

Tarte flambee

Flammkuchen, tarte flambee, elzasser pizza... Hoe je het ook noemt: LEKKER zijn ze zeker!

Ik heb dit op mijn verjaardag gemaakt, in 1 persoonshapjes. Mini pizzaatjes. Ik heb ze uitgestoken met een glas. 

Je kunt ook kiezen voor 1 grote pizza, pizza snijder erbij en snijden maar!

Ingrediënten:
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist
270 ml lauw warm water
1 mespunt zout
2 uien
50 gr geraspte kaas
50 gr gerookte spekblokjes
100 gr crème fraîche

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bloem met het gist, zout en warm water tot een soepel deeg. Kneed dit goed door tot het soepel wordt en laat een half uur rijzen in een kom, bedekt met een schone doek op een warm plekje. 

Rol het deeg uit tot een grote, HELE DUNNE lap, en steek er indien gewenst kleine pizzaatjes uit. Besmeer het deeg met crème fraîche. Snijd de uien in dunne halve ringen en verdeel ze samen met de spekjes over de pizza. Bak de pizza ongeveer 10 min op 200 graden. Let op, als je kleintjes maakt, moeten ze minder lang in de oven!! Even in de gaten houden, tot ze bruin zijn. 

Eet lekker! 


Wraps met gerookte kip en honing mosterdsaus


Voor 4 personen (4 wraps)

Ingrediënten:
4 tortilla wraps 
1 gerookte kipfilet
Honing mosterdsaus (Paas assortiment, Lidl)
Sla
Een halve komkommer

Bereidingswijze:
Smeer de wraps in met de honing mosterdsaus. Snijd de gerookte kipfilet in hele dunne plakjes en beleg de wraps ermee. Snijd de halve komkommer in de lengte door, en snijd de helften dan nog eens in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Verdeel deze over de kipfilet. Beleg de wraps dan met sla. Oprollen en smullen maar!

Eet lekker! 


Wraps met carpaccio en pestocrème

Voor 4 personen (4 wraps)

Ingrediënten:
4 tortilla wraps
2 pakjes carpaccio (Lidl)
1 bakje pesto spread (versafdeling, AH)
1 bekertje creme fraîche
Sla
Pijnboompitjes

Bereidingswijze:
Meng de creme fraîche met de pesto spread en smeer hier de wraps mee in. Beleg met de carpaccio. Verdeel de sla over de wraps en besprenkel met de Parmezaanse kaas die altijd bij de carpaccio verpakt zit. Rooster in een koekenpan wat pijnboompitjes en verdeel deze over de wraps. 

Oprollen, in stukken of doormidden snijden en smullen maar! 

Eet lekker! 



Wraps met gerookte zalm en kruidenroomkaas

Voor 4 personen (4 wraps)

Ingrediënten:
4 tortilla wraps
1 pakje gerookte zalm (200-250gr)
1 bakje verse kruidenroomkaas
Sla
2 el kappertjes
1 rode ui

Bereidingswijze:
Smeer de wraps in met de kruidenroomkaas. Beleg ze met gerookte zalm. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen en leg deze samen met de kappertjes en de sla op de gerookte zalm. Oprollen, in stukjes of doormidden snijden en smullen maar. 

Eet lekker! 






Lente!

Lente! Tijd voor lekkere lente hapjes! Er is weer zoveel lekkers de aankomende tijd te vinden in de winkels. Seizoensproducten. JAMMIE! 

Zondag 15 maart was ik jarig, en ik wilde op mijn werk eens iets anders dan taart, koek of chips uitdelen. Dus ik besloot wraps te maken. Licht, lekker, gezond! 

Je kunt eigenlijk alles op een wrap doen wat je maar wilt. Ik koos gerookte zalm met kruidenroomkaas, carpaccio met pestocrème en gerookte kip met honing mosterdsaus.

Ik heb van elk 4 wraps gemaakt en ze in kleine stukjes van ongeveer 2cm gesneden. Maar! 1 wrap doormidden en je hebt een heerlijk lunch gerecht voor 1 persoon. 

Ik zal alle soorten apart uitwerken in een recept voor 4 personen. 

Heerlijk voor een picknick, een lente avond, of als borrelhapje. Ook prima geschikt voor een snelle, lekkere lunch of als avond eten met een kop soep! 

Verder heb ik op mijn verjaardag zelf voor het eerst tarte flambee gemaakt. Ik had er weleens van gehoord, maar wist niet dat ze zo makkelijk te maken waren en zo lekker waren! 

Dan nog de gehaktschotel met rode pesto en roomkaaspuree, die was erg lekker! 

Ik hoop dat jullie de recepten proberen en ook net zo smullen als wij! 

Fijne zondag verder.

Liefs, 

Ro