woensdag 21 januari 2015

Sjaslieks met aardappeltjes uit de oven

Ik ben gek op sjaslieks, schaslieks, schaslicks of hoe je dat ook schrijft!
Grote spiezen vlees met spek en groenten van de barbecue. Het is nu geen barbecueweer, maar gelukkig hebben ik een grillpan!

In het recept worden vastkokende aardappelen eerst geschild, gekookt en dan in de oven gedaan. Ik zeg: teveel werk! Ik koop altijd de kriel aardappelen, rood of gewoon, van Lidl. Die zitten nog in de schil en die zijn super lekker uit de oven!

De saus in dit recept vind ik niet geweldig, maar had het nog nooit zelf gemaakt. Ik vind de shaslicksaus van Calvé lekkerder haha!

Voor 4 personen

Ingrediënten:
800 gram rode kriel (roseval)
1 el gedroogde Provençaalse kruiden
Olijfolie 
1 bakje kastanje champignons
1 rode paprika
2 rode uien
Een stukje gerookt spek
400 gr gemarineerde varkenslapjes (kipfilet kan ook!)
2 teentjes knoflook
1 el paprikapoeder
1 el tomatenpuree
200 ml water
1 kippenbouillonblokje
3 el rode wijnazijn
1 el bloem
satéprikkers 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappeltjes in partjes, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi met de Provençaalse kruiden. Schenk er wat olijfolie over en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten.  

Snijd de champignons doormidden, de paprika in blokjes en de ui in grove partjes. Snijd het ontbijtspek in dunne blokjes/plakjes. Snijd het vlees in kleine stukjes en rijg het vlees, het spek en de groenten om en om op de satéprikkers. 

Verwarm de grillpan zonder olie en bak de spiezen om en om ongeveer 10 minuten. Leg ze daarna in de oven bij de aardappeltjes om nog even verder te garen. 

Voor de saus snipper je de rode ui en de knoflook. Bak dit even aan in 1 el olijfolie. Voeg de paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak even mee aan. Voeg vervolgens de bloem toe en laat even garen. Schenk het water erbij en doe het bouillonblokje er ook bij. Als laatste voeg je de rode wijnazijn toe en kook dit even door. Klaar is je lekkere sjaslieksaus! 

Verdeel de aardappeltjes op de borden met de spiezen en schenk de saus over de spiezen.

Eet lekker!