donderdag 30 april 2015

Ro's appeltaart


Wie lust er nou geen appeltaart? Wie heeft er nog nooit appeltaart gemaakt? Typisch Nederlands, heerlijk! 

Ik vind appeltaart bakken geen makkie. Het is best een kunst om de smaken en gaarheid goed te krijgen. Toch ben ik blij dat het elke keer lukt, al blijft het spannend! 

GRATIS TIP! Doe door de vulling is 3 takjes fijngehakte, verse rozemarijn. Je weet werkelijk niet wat je proeft.. Dit is ZO lekker! Heel anders, maar absoluut lekker! Ik heb de variatie met rozemarijn geleerd in een Italiaans restaurant waar ik tijdens mijn koksopleiding stage liep. Ik vond het maar raar, rozemarijn in een appeltaart, maar mijn god, wat is dat lekker!!! 

Voor 1 grote appeltaart (hoeveel personen hangt af van hoe lekker de taart is!)

Ingrediënten:

Deeg
300 gr bloem
200 gr koude roomboter
100 gr vanille suiker
1 ei
1 tl zout
2 el ijskoud water

Vulling
8 grote goudreinetten
100 gr rozijnen, geweld in drank of water
1 el kaneel
60 gr paneermeel
3 el custardpoeder
100 gr suiker
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:
Vet een springvorm goed in met roomboter. Verwarm de oven op 170 graden. Meng de bloem met de koude roomboter, suiker, het ei, het zout en de 2 eetlepels ijskoud water tot een soepel deeg. Zelf gebruik ik hiervoor mijn keukenmachine met deeghaak, omdat de warmte van je handen ervoor zorgt dat de boter snel warm wordt. Maar het kan ook met de hand hoor, dan moet het deeg gewoon iets langer opstijven in de koelkast. 

Wanneer je een soepel deeg hebt, wikkel je dit in plastic folie en leg je dit te rusten in de koelkast voor een half uurtje. 

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd elk kwart weer door de helft, en de helften in dunne plakjes van een halve centimeter. Geen blokjes of bonken, nette plakjes. Dat snijdt straks mooier! Doe de plakjes in een kom en meng ze met de custardpoeder, gewelde rozijnen, suiker en kaneel. 

Custardpoeder zorgt voor wat meer binding van de vulling, en geeft ook nog eens een lekkere smaak! Heb je geen custardpoeder? Gebruik dan maïzena. 

Snijd een derde van het deeg af en houdt dit apart voor de bovenkant. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed hier de springvorm mee. Er zijn talloze manieren om dit te doen, zelf rol ik een lap, groter dan mijn springvorm, rol de lap op mijn deegroller en rol de lap af over de vorm. Ieder zijn ding, als ie maar lekker bekleed is. Vervolgens strooi je het paneermeel op de bodem van de bekleedde vorm. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de appels opgenomen wordt, zodat je bodem ook lekker krokant bakt. Je proeft geen paneermeel hoor, geen zorgen! 

Vervolgens de appelvulling in de vorm. Goed stevig aandrukken, niet bang zijn dat je iets kapot drukt. Door het zetmeel in de appels plakken de plakjes goed aan elkaar. Wanneer je ze goed aandrukt, kun je straks goede mooie punten snijden zonder dat alles eruit valt! 

Voor de bovenkant rol je het overgebleven deeg uit tot repen, die je in een vlecht patroon erop leegt. Of je houdt het simpel en legt er gewoon repen op. Bestrijk de taart als laatste met een losgeklopt eitje.

Bak de appeltaart in het midden van de oven een uur. Dan is hij precies goed! 

Eet lekker! 



Nacho time!

Ik maakte ze al eens vaker, nacho's uit de oven. Op mijn werk staan ze op de kaart dus ik moest ze maar weer eens maken thuis! Snelle snack, lekker bij de borrel of gewoon zomaar! 

Voor 2 personen

Ingrediënten:
1 zak nacho's naturel
1 pot salsasaus
1 bekertje crème fraîche
100 gr geraspte kaas

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden, liefst grill stand. Bekleed een bakplaat met bakpapier. (Zelf had ik ze in een ovenschaaltje gemaakt, maar dan worden ze een beetje slap, bakplaat is dus een betere optie! 

Verdeel een halve zak nacho's over de bakplaat en laat er hier en daar klodders salsasaus en crème fraîche op vallen. Verdeel de helft van de geraspte kaas erover en herhaal nog eens met een laag nacho's, crème fraîche, salsasaus en geraspte kaas. Even 10-15 min onder de grill tot de kaas gesmolten is en smikkelen maar! 


Ai ai Carambaaaaaa!

De eerste keer dat ik Mexicaans at, was in een restaurant waarvan ik de naam nooit meer vergeet: Popocatepetl. Popo-wattes? Juist. Popocatepetl. Een of andere vulkaan in Mexico. Leuke naam toch? 

Popo zit door heel Nederland, en ik kwam er in Utrecht. Super leuk ingericht als je binnenkomt, vogelkooitjes, felle kleuren, lekkere muziek, sfeer.. Of het er echt zo aan toe gaat in Mexico weet ik niet, maar het heeft wel mijn interesse gewekt voor Mexicaans/Zuid-Amerikaans eten! 

Nacho's, burrito's, fajita's, enchilada's.. Ik lust het allemaal!

Gister maakte ik weer eens burrito's. Met gehakt dit keer, hoewel ik zelf meer fan ben van kip. 

Voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gr half om half gehakt (rund kan ook, is iets minder vet)
4 grote tortilla wraps
1 klein blikje maïs
1 rode paprika
1 groene paprika
2 zakjes (ja.. zakjes ja!) burrito kruiden, te koop van Fiësta merk geloof ik..
1 bekertje crème fraîche
1 pot salsasaus
1 zak gemengde sla
1 halve komkommer in plakjes

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika's in kleine blokjes of reepjes. Spoel de maïs even met koud water in een vergiet. Ik vind er anders altijd zo'n blik smaak aan zitten. Je kunt er voor kiezen om ook een teen knoflook en een gesnipperd uitje mee te bakken maar dat is natuurlijk een keuze! Bak het gehakt rul en voeg daarna de paprika's en maïs toe.

Bak dit even lekker aan en voeg dan de burrito kruiden toe. Even goed door roeren en klaar is je vulling! 



Vul de wraps in het midden met de vulling. Doe dit in een horizontale lijn. Vouw dan de onderkant van de wrap naar het midden, de zijkanten naar binnen en rol deze op. Net als een loempia. Leg de wraps op een bakplaat met de naad naar onder. Bak ze 15-20 min op 200 graden. De bovenkant wordt bruin en lekker krokant. 

Lekker met  sla, komkommer, crème fraîche en salsasaus! 

Eet lekker! 






Nieuwe baan!

Ik heb al een tijdje niet geblogd, en dat heeft eigenlijk te maken met het feit dat ik een nieuwe baan heb!!!!! 

EINDELIJK mag ik weer koken. Mijn passie, mijn hart.. Mijn droom weer uitoefenen! Sinds afgelopen maandag ben ik werkzaam bij Havana in Capelle aan den IJssel. Een super leuk restaurant waar je HEERLIJK kan eten! Tapas, hapas, spare ribs, garnalen... NOEM maar op! Ik heb het er onwijs naar mijn zin, maar dus wel minder tijd om te bloggen en al helemaal minder tijd om thuis zelf te koken en nieuwe recepten te ontdekken en uit te werken, daar ik nu 5 dagen in de week op mijn werk eet! 

DESALNIETTEMIN! Ik heb gister burrito's gemaakt en nacho's uit de oven. Om in "Havana" sferen te blijven haha! Super makkelijk en nog heerlijk ook!

Verder maakte ik vanmiddag een appeltaart. Een simpele, klassieke appeltaart. Of nou ja simpel... Ik vind het altijd een kunst hoor, een lekkere appeltaart bakken die mooi en goed gelukt is! Ik heb hem nog niet aangesneden, want hij gaat morgen met mijn lief mee naar zijn werk. Dus morgen weet ik pas of hij helemaal gelukt, en vooral lekker is! 

De recepten van de burrito's, nacho's uit de oven en de appeltaart zal ik op mijn blog zetten. 

Ondertussen staat mijn teriyaki saus alweer te pruttelen.... Vanavond is het weer kip teriyaki avond! 

Zoals gezegd, het bloggen zal iets minder worden, maar de dagen dat ik vrij ben wil ik nog steeds lekkere, nieuwe, verse recepten proberen en delen met jullie! 

Liefs, 

Ro