zondag 22 maart 2015

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!

Afgelopen zaterdagavond heelijk bij mijn ouders een bakkie wezen doen. Een goed excuus om eens lekker een taart te bakken. Lekker uitsloven, ik hou d'r van!

Ik besloot om een Koffie-walnoottaart te maken. Oh mijn god wat was deze taart lekker! 

Het is wel even een werkje! Maar als ie eenmaal klaar is, kan het genieten beginnen! Hij werd met liefde opgegeten! Iedereen vond hem lekker! 

Zoals je in de lijst ingrediënten ziet gaat er echt heel veel suiker in. Dit is het originele recept, ik heb slechts de helft van alle suiker gebruikt. En nog was hij heerlijk! Dit is een keuze, het hoeft niet.

LET OP! Geheid gaat je koffiecrème in de schift. Dit komt door temperatuurverschillen of teveel vocht bij boter. Het is een botercrème en boter kan niet veel hebben. HELP! GEEN PANIEK! Vul je gootsteen met warm water, zet je kom met botercrème erin en roer... Ja, blijven roeren. Ookal smelt de boter iets. Eruit halen en blijven roeren. Roeren roeren roeren en TADAAA! Je crème is helemaal glad! Dit is overigens DE tip voor ALLES wat in de schift gaat, en deze tip is gratissss! 

Je hebt voor deze taart 2 springvormen of 2 taartpannen nodig. Je bakt namelijk 2 cakes. 

Ingrediënten:
Moscovisch gebak

6 eieren
260 gr witte basterdsuiker
150 gr bloem
1,5 el zonnebloemolie (Wat het nut hiervan is weet ik niet, maar doe het er maar in joh...)
210 gr walnoten (TIP! Bij Lidl 2,65 voor 200 gram. Elders stikduur!)

Crèmevulling
300 ml slagroom
300 gr poedersuiker
1 vanille stokje

Koffiecrème
300 gr zachte roomboter
300 gr poedersuiker
2 el melk
6 sticks espresso oploskoffie (Nescafé)
2 el water

250 gr walnoten ter decoratie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet 2 springvormen of taartpannen lekker dik in met boter. Omdat dit beslag zo licht is, blijft het meer plakken dan bijvoorbeeld cakebeslag.

Klop de eieren met de basterdsuiker luchtig en lichtgeel. Zo luchtig dat je een hele kom vol hebt, die niks weegt! Hak de 210 gr walnoten fijn. Spatel de bloem, walnoten en olie door het ei mengsel. Verdeel het mengsel over de 2 vormen en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

Als je de cakes uit de oven komen, kakken ze in. Schrik hier niet van, dit is normaal. Laat ze goed afkoelen en haal ze dan pas uit de vorm. 

Voor de vulling klop je de slagroom met de poedersuiker goed stijf. Moet lekker dik zijn. Voeg tijdens het kloppen het merg toe van de vanille stok. Gooi de vanille peul niet weg, doe deze in een pot met suiker. Zo maak je je eigen vanille suiker, heerlijk! Weer een gratis tip...... Dek dit af en zet koud. 

Voor de koffiecrème meng je de zachte boter met poedersuiker. Los de koffie sticks op in het water en de melk en voeg dit toe aan de boter. Nu zul je zien dat het in de schift gaat, althans... Dit gebeurt vaak. 

Hak de 250 gr walnoten fijn. 

Snijd de beide cakes horizontaal door midden. Zorg ervoor dat ze echt goed afgekoeld zijn. Besmeer 3 van de 4 plakken met de vanille room. Leg de plakken op elkaar en druk deze goed aan. Als het er aan de zijkanten uitkomt, haal je vinger erlangs en lik af. Bedek de taart met de bovenste plak. 

Besmeer de taart helemaal rondom met een lekkere dikke laag koffiecrème. Bekleed de taart dan met de gehakte walnoten en zet deze een uur in de koelkast om op te stijven. 

Eet lekker! 















Geen opmerkingen:

Een reactie posten